Schildklierfunctie

Voelt u zich ook wel eens moe, heeft u het vaak koud, heeft u last van stemmingswisselingen, gewichtstoename of heeft u weinig energie? Daar hebben we helaas allemaal wel eens last van, maar dit zijn ook symptomen die horen bij een traag werkende schildklier.

Bij een te snel werkende schildklier kunt u klachten ervaren zoals: slecht slapen, trillende handen, overmatig transpireren, gewichtsverlies, darmklachten, kortademigheid en/of vermoeidheid.

De schildklier maakt het hormoon Thyroxine (T4) aan en geeft dit af aan het bloed. Dit hormoon helpt uw lichaam onder andere bij de stofwisseling en warmteregulatie. Het heeft hierdoor een belangrijke rol binnen uw lichaam.

Om een te langzaam of te snel werkende schildklier tijdig op te sporen, is het raadzaam de schildklierfunctie te controleren. Indien schildklieraandoeningen niet (tijdig) behandeld worden, kan dit onder andere leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekte, hyperactiviteit en depressies.

Met deze test krijgt u inzage in uw schildklierfunctie.

Het gaat hier om de volgende bepalingen:

 • TSH;
  • Een belangrijke hormoonproducerende klier in de hersenen (hypofyse) zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid schildklierhormoon wordt aangemaakt.
 • fT4 (vrij T4)
  • De vrije, werkzame vorm van het hormoon Thyroxine (T4).
 • icon Het is volledig anoniem;
 • icon U kunt altijd bij ons terecht:
 • icon U hoeft niet direct naar een zorgverlener;
 • icon De test is even betrouwbaar als die in het ziekenhuis gebruikt wordt;
 • icon Onze klinisch chemicus beoordeelt uw resultaten en geeft u advies op maat;

Bepalingen en gevolgen

Bepalingen

De schildklier is een vlindervormige klier in de halsstreek met een belangrijke functie in het lichaam. De schildklier is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de stofwisseling en de groei van het lichaam. De schildklier geeft schildklierhormonen af die deze processen in het lichaam beïnvloeden.

 

TSH

TSH wordt geproduceerd door de hypofyse, een belangrijk hormoonproducerende klier in de hersenen. TSH zorgt ervoor dat steeds de juiste hoeveelheid schildklierhormoon (T4 en T3) wordt aangemaakt. Schildklierhormoon regelt de energiehuishouding en stofwisseling in het lichaam.

In het algemeen geldt: verhoogd TSH en verlaagd fT4 duidt op een te traag werkende schildklier, verlaagd TSH en verhoogd fT4 betekent een te snel werkende schildklier.

 

fT4 (vrijT4)

T4, ook wel thyroxine genoemd, is een van de twee hormonen die worden geproduceerd door de schildklier. Het andere hormoon dat de schildklier aanmaakt is het T3 hormoon (trijodothyronine). Bij een verdenking op een schildklierafwijking wordt in eerste instantie TSH en vrijT4 (fT4) bepaald.

In het bloed is T4 voor een groot deel gebonden aan eiwitten. Alleen het vrije (ongebonden) T4 is effectief als hormoon in het lichaam, dit wordt fT4 genoemd (vrijT4). VrijT4 is het gedeelte van het T4 dat vrij in uw bloed stroomt en niet gebonden is aan eiwit.

Als er een schildklierafwijking wordt aangetoond, of als onderzoek van fT4 en TSH niet voldoende duidelijkheid oplevert wordt ook het T3 bepaald. T3 is het actieve schildklierhormoon. Het heeft met name effect op veel organen en processen in het lichaam zoals de stofwisseling, het energieverbruik, de groei en hersenontwikkeling. In het bloed is bijna al het T3 gebonden aan eiwitten.

 

Gevolgen

Wanneer er te weinig schildklierhormonen gemaakt worden, krijgt de hypofyse het signaal om TSH te maken, dat vervolgens de schildklier stimuleert tot productie van schildklierhormonen. Omgekeerd, wanneer er te veel schildklierhormonen in het bloed aanwezig zijn, zal de hypofyse het signaal krijgen om minder TSH te maken, en gaat de schildklier minder hormonen maken.

De meeste afwijkingen van de schildklier hebben tot gevolg dat er te weinig of juist te veel schildklierhormonen gemaakt worden. Dat leidt tot vele lichamelijke symptomen.

 

Heeft u een traag werkende schildklier?

Een traag werkende schilklier wordt ook wel ‘hypothyreoïdie’ genoemd. Als uw schildklier te langzaam werkt, komt er te weinig schildklierhormoon in uw bloed en hierdoor wordt uw stofwisseling trager.

De meest voorkomende klachten:

 • Weinig energie, sloom of moe;
 • Snel koud;
 • Gewichtstoename;
 • Kortademigheid;
 • Haaruitval;
 • Droge huid;
 • Hart klopt langzamer;
 • Dikker gezicht of dikkere oogleden;
 • Stemmingswisselingen of depressies;
 • Onregelmatig ongesteld;
 • Stemveranderingen;
 • Schildklier voelt groter aan.

U kunt hier zelf weinig aan doen. U zult medicijnen moeten innemen waardoor u weer genoeg schildklierhormoon krijgt. Benader daarom uw huisarts.

Indien schildklieraandoeningen niet (tijdig) behandeld worden, kan dit onder andere leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekte en depressies.

 

Heeft u een te snel werkende schildklier?

Een te snel werkende schildklier wordt ook wel ‘hyperthyreoïdie’ genoemd. Als uw schildklier te snel werkt, maakt de schildklier te veel T4 hormoon. Daardoor gaat de stofwisseling in uw lichaam sneller.

De meest voorkomende klachten:

 • Hartkloppingen;
 • Overmatig transpireren/zweten, vaak warm;
 • Trillen/beven;
 • Vermoeidheid;
 • Onrustige darmen;
 • Gewichtsverlies (ondanks dat u voldoende eet);
 • Uitpuilende ogen, grotere ogen, minder scherp zien of uw ogen voelen pijnlijk aan; – Onregelmatige ongesteldheid;
 • Schildklier voelt groter aan.

 

U kunt hier zelf weinig aan doen. Er zijn drie manieren om een te snel werkende schildklier te behandelen: medicijnen; radioactief jodium of een operatie. Benader daarom uw huisarts.

Indien schildklieraandoeningen niet (tijdig) behandeld worden, kan dit onder andere leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekte en hyperactiviteit.

Onze Schildklierfunctie test

Om erachter te komen of u een te langzaam of te snel werkende schildklier heeft biedt How Are You Diagnostics de Schildklierfunctie zelfafnametest aan.

De Schildklierfunctie test die wij bij How Are You Diagnostics aanbieden is dezelfde laboratoriumtest zoals ook door ziekenhuislaboratoria worden uitgevoerd.

Wij onderscheiden ons door het grootste deel van onze testen via een zelfafnamekit aan te bieden. Dit betekent dat u onze testen op elk postadres kunt laten bezorgen, waarna u zelf de monsterafname voor de gekozen test op ieder moment kunt uitvoeren. U kunt dus net als bij een zelftest/thuistest uw monster thuis afnemen.

Voor sommige bepalingen zoals TSH kunt u ook een zelftest kopen bij de drogist of apotheek. U moet dan een druppel bloed op een speciaal stripje laten vallen en u krijgt direct de uitslag. De zelftest geeft u een indruk van het gehalte van de bepaling in kwestie in het bloed.

Bij een zelftest moet u zelf het resultaat interpreteren wat lastig is als u hier niet bevoegd voor bent zoals een arts (klinisch chemicus). Het is betrouwbaarder om de test uit te voeren in een laboratorium met de juiste apparatuur en het resultaat te laten bepalen door een arts (klinisch chemicus).

Soortgelijke testen die u kunt aanvragen bij uw huisarts (of in het ziekenhuis) zijn al vaak dubbel zo duur. Tevens moet u een afspraak maken en u moet op afspraak komen om een bloedafname te doen

Hoe werkt het? 

Onze zelfafnamekits voor thuis zijn speciaal ontwikkeld om eenvoudig zelf een monster te kunnen afnemen, namelijk: middels een prikje in de vinger dient u een aantal druppels bloed te verzamelen in de bloedbuis. 

Via duidelijke instructies wordt u in stappen uitgelegd hoe dit te doen. De monsters worden door u op een veilige manier via de normale post, in de speciaal voor dit doel bijgesloten verpakking opgestuurd. Direct na ontvangst voeren wij de diagnostiek uit. 

Het resultaat van de analyse wordt na interpretatie door de klinisch chemicus binnen 3 werkdagen teruggekoppeld. Deze resultaten kunt u inzien op onze resultatenpagina. Per bepaling krijgt u de door ons gemeten waarde door, of deze waarde hoog, laag of normaal is en aanvullend advies van onze Klinisch Chemicus over hoe de resultaten te interpreteren.  

Inhoud en stappenplan 

Bestelt u bij ons de zelfafnametest? Dan ontvangt u per post de volgende materialen: 

 • Een begeleidende brief en instructies; 
 • Een resultatenkaartje met unieke inlogcode voor ons resultatenportaal; 
 • Een bloedprikset (met vingerprikkers, een gaasje en pleisters); 
 • Een speciaal bloedbuisje voor het bloedmonster; 
 • Een transportzakje en gefrankeerde retourenvelop. 

De retourzending van uw bloedmonster gebeurt in een speciale verpakking voor medische post. Maak daarom altijd gebruik van de bijgeleverde retourenvelop. Deze kunt u gerust in iedere PostNL brievenbus afleveren.

 

Het proces van de zelfafnametest ziet er als volgt uit: 

 1. Lees de brief goed door en bewaar het resultatenkaartje met uw code goed (deze heeft u namelijk nodig om uw resultaat in te kunnen zien); 
 2. Neem uw bloedmonster af volgens de bijgevoegde instructies; 
 3. Verstuur binnen 24 uur het bloedmonster van uw test op naar het laboratorium; 
 4. Onze specialisten analyseren uw bloedmonster; 
 5. Bekijk de resultaten van de test en het uitgebreide rapport via ons resultatenportaal: results.howareyoudiagnostics.com. 

BENT U BENIEUWD NAAR ONZE

ANDERE TESTEN?