Voelt u zich ook wel eens moe, heeft u het vaak koud, heeft u last van stemmingswisselingen, gewichtstoename of heeft u weinig energie? Daar hebben we helaas allemaal wel eens last van, maar dit zijn ook symptomen die horen bij een traag werkende schildklier.
Bij een te snel werkende schildklier kunt u klachten ervaren zoals: slecht slapen, trillende handen, overmatig transpireren, gewichtsverlies, darmklachten, kortademigheid en/of vermoeidheid.
De schildklier maakt het hormoon Thyroxine (T4) aan en geeft dit af aan het bloed. Dit hormoon helpt uw lichaam onder andere bij de stofwisseling en warmteregulatie. Het heeft hierdoor een belangrijke rol binnen uw lichaam.
Om een te langzaam of te snel werkende schildklier tijdig op te sporen, is het raadzaam de schildklierfunctie te controleren. Indien schildklieraandoeningen niet (tijdig) behandeld worden, kan dit onder andere leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekte, hyperactiviteit en depressies.
Met deze test krijgt u inzage in uw schildklierfunctie.
Het gaat hier om de volgende bepalingen:
De schildklier is een vlindervormige klier in de halsstreek met een belangrijke functie in het lichaam. De schildklier is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de stofwisseling en de groei van het lichaam. De schildklier geeft schildklierhormonen af die deze processen in het lichaam beïnvloeden.
TSH wordt geproduceerd door de hypofyse, een belangrijk hormoonproducerende klier in de hersenen. TSH zorgt ervoor dat steeds de juiste hoeveelheid schildklierhormoon (T4 en T3) wordt aangemaakt. Schildklierhormoon regelt de energiehuishouding en stofwisseling in het lichaam.
In het algemeen geldt: verhoogd TSH en verlaagd fT4 duidt op een te traag werkende schildklier, verlaagd TSH en verhoogd fT4 betekent een te snel werkende schildklier.
T4, ook wel thyroxine genoemd, is een van de twee hormonen die worden geproduceerd door de schildklier. Het andere hormoon dat de schildklier aanmaakt is het T3 hormoon (trijodothyronine). Bij een verdenking op een schildklierafwijking wordt in eerste instantie TSH en vrijT4 (fT4) bepaald.
In het bloed is T4 voor een groot deel gebonden aan eiwitten. Alleen het vrije (ongebonden) T4 is effectief als hormoon in het lichaam, dit wordt fT4 genoemd (vrijT4). VrijT4 is het gedeelte van het T4 dat vrij in uw bloed stroomt en niet gebonden is aan eiwit.
Als er een schildklierafwijking wordt aangetoond, of als onderzoek van fT4 en TSH niet voldoende duidelijkheid oplevert wordt ook het T3 bepaald. T3 is het actieve schildklierhormoon. Het heeft met name effect op veel organen en processen in het lichaam zoals de stofwisseling, het energieverbruik, de groei en hersenontwikkeling. In het bloed is bijna al het T3 gebonden aan eiwitten.
Wanneer er te weinig schildklierhormonen gemaakt worden, krijgt de hypofyse het signaal om TSH te maken, dat vervolgens de schildklier stimuleert tot productie van schildklierhormonen. Omgekeerd, wanneer er te veel schildklierhormonen in het bloed aanwezig zijn, zal de hypofyse het signaal krijgen om minder TSH te maken, en gaat de schildklier minder hormonen maken.
De meeste afwijkingen van de schildklier hebben tot gevolg dat er te weinig of juist te veel schildklierhormonen gemaakt worden. Dat leidt tot vele lichamelijke symptomen.
Heeft u een traag werkende schildklier?
Een traag werkende schilklier wordt ook wel ‘hypothyreoïdie’ genoemd. Als uw schildklier te langzaam werkt, komt er te weinig schildklierhormoon in uw bloed en hierdoor wordt uw stofwisseling trager.
De meest voorkomende klachten:
U kunt hier zelf weinig aan doen. U zult medicijnen moeten innemen waardoor u weer genoeg schildklierhormoon krijgt. Benader daarom uw huisarts.
Indien schildklieraandoeningen niet (tijdig) behandeld worden, kan dit onder andere leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekte en depressies.
Heeft u een te snel werkende schildklier?
Een te snel werkende schildklier wordt ook wel ‘hyperthyreoïdie’ genoemd. Als uw schildklier te snel werkt, maakt de schildklier te veel T4 hormoon. Daardoor gaat de stofwisseling in uw lichaam sneller.
De meest voorkomende klachten:
U kunt hier zelf weinig aan doen. Er zijn drie manieren om een te snel werkende schildklier te behandelen: medicijnen; radioactief jodium of een operatie. Benader daarom uw huisarts.
Indien schildklieraandoeningen niet (tijdig) behandeld worden, kan dit onder andere leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekte en hyperactiviteit.
Om erachter te komen of u een te langzaam of te snel werkende schildklier heeft biedt How Are You Diagnostics de Schildklierfunctie zelfafnametest aan.
De Schildklierfunctie test die wij bij How Are You Diagnostics aanbieden is dezelfde laboratoriumtest zoals ook door ziekenhuislaboratoria worden uitgevoerd.
Wij onderscheiden ons door het grootste deel van onze testen via een zelfafnamekit aan te bieden. Dit betekent dat u onze testen op elk postadres kunt laten bezorgen, waarna u zelf de monsterafname voor de gekozen test op ieder moment kunt uitvoeren. U kunt dus net als bij een zelftest/thuistest uw monster thuis afnemen.
Voor sommige bepalingen zoals TSH kunt u ook een zelftest kopen bij de drogist of apotheek. U moet dan een druppel bloed op een speciaal stripje laten vallen en u krijgt direct de uitslag. De zelftest geeft u een indruk van het gehalte van de bepaling in kwestie in het bloed.
Bij een zelftest moet u zelf het resultaat interpreteren wat lastig is als u hier niet bevoegd voor bent zoals een arts (klinisch chemicus). Het is betrouwbaarder om de test uit te voeren in een laboratorium met de juiste apparatuur en het resultaat te laten bepalen door een arts (klinisch chemicus).
Soortgelijke testen die u kunt aanvragen bij uw huisarts (of in het ziekenhuis) zijn al vaak dubbel zo duur. Tevens moet u een afspraak maken en u moet op afspraak komen om een bloedafname te doen
Wij hebben speciale thuis testen ontwikkeld zodat jij ze gemakkelijk thuis, op ieder gewenst moment, kunt uitvoeren. Het geeft snel zekerheid en helpt belangrijke vragen te beantwoorden.
Om de test uit te voeren maakt u gebruik van onze How Are You Diagnostics App. Deze App is te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Hierin maakt u een persoonlijk account aan, koppelt u de test aan uw account en wordt u stap voor stap uitgelegd hoe u de test uitvoert. Verstuur de test en ontvang het resultaat in uw persoonlijke account van onze beveiligde App. Het is niet mogelijk om het testresultaat te ontvangen zonder het gebruik van de App.
Verstuur de test zo snel mogelijk na afname; dit kan gratis via een reguliere PostNL brievenbus.
Tijdens het gehele proces gaan we vertrouwelijk met uw gegevens om. Na ontvangst in het laboratorium ontvangt u binnen 5 werkdagen de resultaten in de App. U ontvangt een melding als het resultaat beschikbaar is.
Inhoud van de test:
De afname instructies zijn te vinden in de How Are You Diagnostics App.
Testen in vier stappen: