Wilt u preventief de gezondheid van uw darmen testen Deze laboratoriumtest onderzoekt het door u zelf afgenomen monster op de aanwezigheid van onzichtbaar bloed, net als in het bevolkingsonderzoek darmkanker. Bloed bij de ontlasting, onverklaarbaar gewichtsverlies en loze aandrang kunnen met darmkanker te maken hebben. Darmkanker komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Als je ouder bent dan 50 jaar is het dus goed om extra alert te zijn op klachten. Als er darmkanker in jouw familie voorkomt, zeker bij familieleden onder de vijftig jaar en/of als dit eerstegraadsfamilieleden betreft, is de kans op darmkanker ook groter. Iedereen van 55 tot en met 75 jaar wordt om de twee jaar uitgenodigd om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Door middel van deze test is het mogelijk om ook te testen als u buiten deze doelgroep valt of het interval tussen twee testen wilt verkleinen. Let op: Bij bloed in de ontlasting, is het altijd verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.
Darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker en is goed te behandelen als dit vroegtijdig wordt opgespoord. De kans op genezing is dan groter en de behandeling minder zwaar. Darmkanker ontwikkelt zich meestal langzaam en de symptomen zijn vaak pas op te merken als de darmkanker al in een verder stadium ontwikkeld is. Dit begint vaak met een goedaardige poliep. Een poliep is een bultje in de wand van de darm. In sommige gevallen groeien deze uit tot een kwaadaardig gezwel, darmkanker (darmtumor). De verandering van een goedaardige poliep naar darmkanker kan ongeveer 10-15 jaar duren.
Poliepen geven over het algemeen vrijwel geen klachten. Klachten die horen bij poliepen en darmkanker zijn: bloed en/of slijm in de ontlasting, gewichtsverlies, diarree, constipatie, pijn in de onderbuik, veranderingen in de ontlasting en aanhoudende vermoeidheid. Er zijn risicofactoren op darmkanker die niet te beïnvloeden zijn, zoals erfelijkheid en sommige aandoeningen aan de darm. Maar er zijn ook risicofactoren waar u wel invloed op heeft zoals uw voeding en leefstijl.
Met onze test onderzoeken wij of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker en poliepen. In dit geval wordt er gecontroleerd op “occult bloed” in de ontlasting, ook wel onzichtbaar bloed genoemd. De occult bloed test wordt ook wel iFOBT genoemd, de immunochemische fecaaloccultbloedtest. Normaal gesproken zit er geen bloed in de ontlasting. Als er bloed in de ontlasting zit, dan is dit afkomstig uit het maagdarmkanaal en kan er sprake van poliepen of darmkanker zijn. Vandaar dat er bij een positieve test altijd nader onderzoek moet worden gedaan.
Wilt u preventief een iFOB-test doen? Bestel dan onze zelfafnametest, maar houd rekening met:
Wij raden u af om de test te bestellen als u:
- tot een risicogroep behoort (als u al eerder poliepen of darmkanker heeft gehad)
- bij erfelijkheid; een familielid heeft die darmkanker heeft gehad
- zichtbaar bloedverlies heeft in uw ontlasting
- bloedarmoede heeft
- een recente verandering heeft van uw ontlastingspatroon (wacht altijd 2 weken)
- onverklaard gewichtsverlies heeft
Wij adviseren u bij deze gevallen altijd direct contact op te nemen met uw (huis)arts.
Voor vrouwen: voer de test niet uit op het moment dat u menstrueert
Klik hier om meer te lezen over dit pakket, of bestel de test direct.
Artikelnummer: 900207