Webshop

Heb ik Corona gehad zelfafname test

39.95

Coronatest

De vraag naar een betrouwbare Coronatest wordt steeds groter. Niet alleen om te weten of u op dit moment besmet bent, maar ook of u dit al eerder bent geweest. In dat laatste geval kan How Are You Diagnostics uitkomst bieden. Wij bieden namelijk een zelfafnametest voor Corona antistoffen aan. Bij deze test neemt u bloed bij uzelf af, waarna ons laboratorium onderzoekt of er antistoffen voor Corona aanwezig zijn. Zo weet u – anoniem en snel – of u ooit met het virus besmet bent geweest.

Let wel: ervaart u op dit moment één of meerdere symptomen van het nieuwe Coronavirus? Bestel dan niet onze zelfafnametest voor Corona, maar bel direct naar 0800-1202. In dat geval kunt u bij de GGD een afspraak voor een andere (rtPCR) Coronatest in laten plannen.

SKU: 900002 Categorie:

De symptomen van het nieuwe Coronavirus

Het ziektebeeld van Corona (Covid 19) kan van mens tot mens verschillen. Waar sommige patiënten geen symptomen ervaren, belanden anderen op de IC en kunnen zij overlijden aan de infectie. Een veelgestelde vraag is dan ook: heb ik Corona – of: het Coronavirus – gehad? Het laten aanvragen van een Coronatest is aan te raden, wanneer er sprake is (geweest) van de hieronder genoemde klachten.

Let wel: ervaart u op dit moment één of meerdere symptomen van het nieuwe Coronavirus? Bestel dan niet onze zelfafnametest voor Corona, maar bel direct naar 0800-1202. In dat geval kunt u bij de GGD een afspraak voor een andere (rtPCR) Coronatest in laten plannen.

Veelvoorkomende symptomen

Welke symptomen een patiënt met Corona precies ervaart, verschilt per persoon. Het kan dan ook lastig zijn om te bepalen of u een Coronatest moet laten doen. Wij raden u aan om u altijd op Corona te laten testen, wanneer u een van de volgende klachten bij uzelf herkent:

 • Verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen,
 • Keelpijn
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Verhoging of koorts
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)


Ernstige klachten

Heeft u last van benauwdheid en/of koorts (boven de 38 graden) of voelt u zich steeds zieker? Bel dan direct de huisarts of de huisartsenpost.
Wanneer u op dit moment symptomen van Corona ervaart, raden wij u aan om een PCR-Coronatest te doen. Maak direct een afspraak door hier te klikken.

 

Hoe kan ik me laten testen op Corona?

Misschien loopt u al een tijdje met de volgende vraag: ‘Heb ik Corona (gehad)?’ U bent dan ook op zoek naar een goede, professioneel geverifieerde Coronatest. In de medische wereld zijn er twee ontwikkeld: de PCR-test en de serologische test voor Corona. Uw situatie bepaalt welke u moet gebruiken.

 

De PCR-test: heb ik nu Corona?

De meest bekende test voor Corona is de PCR-test (afkorting van: Polymerase Chain Reaction). Deze variant test of iemand – op moment van afname – met het Coronavirus besmet is. Er wordt bij deze Coronatest een wattenstaafje ver achter in de neus en keel ingebracht. Het afgenomen materiaal wordt vervolgens geanalyseerd om te kijken of het Coronavirus aanwezig is.

 

De serologische test: heb ik Corona gehad?

Naast de PCR-test is er ook een andere Coronatest op de markt. Hiermee kunt u testen of u in het verleden Corona heeft gehad. Dit wordt ook wel een serologische test voor Corona genoemd. Met deze bloedtest wordt dus onderzocht of u ooit besmet bent geweest met Corona door op zoek te gaan naar antistoffen. In het geval van onze zelfafnametest neemt u het bloed zelf af, waarna ons laboratorium het monster test op antistoffen voor Corona (IgA en IgG).

Een serologische test kan alleen worden afgenomen, wanneer u niet meer in de zogenoemde ‘incubatietijd’ van de infectie bent. Bestel onze zelfafnametest voor Corona daarom alleen wanneer u al langere tijd geen klachten heeft gehad: zeker 2-3 weken. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met het landelijke telefoonnummer voor advies.

 

Een Coronatest van How Are You Diagnostics

Niets is u meer waard dan uw eigen gezondheid. Toch is de stap naar een zorgverlener soms net iets te groot. U vindt het bezoek zelf vervelend of blijft liever anoniem. Voor deze groep mensen heeft How Are You Diagnostics een zelfafnametest ontwikkeld. Waaronder onze Coronatest. U vindt deze in onze webshop.

Heeft u een vraag over onze Coronatest of wilt u meer weten over de organisatie? Bekijk dan zeker onze veelgestelde vragen.

 

De voordelen van onze Coronatest

Vraagt u zich af of u in het verleden met Corona besmet bent geweest? Dan is de keuze voor een zelfafnametest van How Are You Diagnostics snel gemaakt. Deze Coronatest biedt u namelijk de volgende voordelen:

 • Het is volledig anoniem;
 • U kunt altijd bij ons terecht;
 • U hoeft niet direct naar een zorgverlener;
 • De test is even betrouwbaar als die in het ziekenhuis 
 • Een BIG geregistreerd arts-microbioloog beoordeelt uw resultaten en geeft u een op maat gesneden advies;
 • U weet snel of u besmet bent geweest.

 

De inhoud van onze Coronatest

Bestelt u bij ons de zelfafnametest voor Corona? Dan ontvangt u per post de volgende materialen:

 • Een begeleidende brief met instructies;
 • Gripzak met: 3 vingerprikkers, 2 pleisters, een gaasje en een alcoholdoekje;
 • Een speciale bloedbuis voor het bloedmonster;
 • Een gefrankeerde retourenvelop.

De verzending en retourzending gebeurt in een speciale verpakking. Maak daarom altijd gebruik van onze retourenvelop. Deze kunt u gerust aan de bezorger van PostNL meegeven. Zij mogen namelijk medische post – en dus ook uw Coronatest – vervoeren.

 

Zelfafnametest voor Corona: een stappenplan

Het zelf afnemen van onze Coronatest is redelijk simpel. Het is echter belangrijk dat u dit op de juiste manier doet. Om een ongeldige test te voorkomen, ondersteunen wij u graag bij iedere stap. Na de aanschaf van onze zelftest voor Corona, ziet het proces er als volgt uit:

 1. Maak via onze app een persoonlijk account aan.
 2. Scan de barcode van het buisje en volg de instructies.
 3. Koppel uw account aan de barcode van de buis.
 4. Verstuur binnen 24 uur uw Coronatest naar het laboratorium.
 5. Onze specialisten onderzoeken uw test op antistoffen voor Corona.
 6. Bekijk het resultaat van de Coronatest in de app.

Direct een zelftest voor Corona kopen?

Meer en meer mensen stellen zichzelf de volgende vraag: heb ik Corona gehad? Omdat de symptomen mild kunnen zijn geweest, kiest men er steeds vaker voor om een Coronatest te laten doen. Dit om te achterhalen of de klachten aan Corona gerelateerd zijn geweest. Met How Are You Diagnostics kunt u dit ook thuis doen door onze zelftest voor Corona te kopen. Hiermee neemt u zelf een monster af, waarna ons laboratorium dit voor u onderzoekt. De kosten van onze Coronatest bedragen € 39,95 (exclusief verzendkosten).

Vul bij vragen gerust ons contactformulier in of bel naar 0320-748701. Wanneer gaat u onze Coronatest afnemen?

Veelgestelde vragen

Waarom zijn Corona antistoftests belangrijk?

Niet iedereen die met het nieuwe Coronavirus in contact komt, krijgt klachten en wordt ziek. Lang niet iedereen gaat daarmee naar de huisarts of neemt contact op met het landelijke nummer 0800-1202 om een afspraak te maken voor een test. Dit maakt het moeilijk om in te schatten hoeveel mensen daadwerkelijk ziek zijn en hoeveel mensen de besmetting hebben gehad. Met een antistoftest kan een indruk verkregen worden hoeveel mensen daadwerkelijk besmet zijn geraakt en kan de verspreiding van het virus beter worden vervolgd. Dit kan belangrijk zijn bij beslissingen m.b.t. contactbeperkingen.
Als u geïnfecteerd ben geraakt met het nieuwe Coronavirus (SARS-CoV-2) dan maakt uw lichaam waarschijnlijk bepaalde antistoffen aan, die u bij u draagt. Laboratoria kunnen deze antistoffen in het bloed aantonen. Dat geeft u een indicatie of u het nieuwe Coronavirus al heeft gehad en daardoor waarschijnlijk een vorm van immuniteit heeft ontwikkeld tegen een volgende infectie met het virus.Als u geïnfecteerd ben geraakt met het nieuwe Coronavirus (SARS-CoV-2) dan maakt uw lichaam waarschijnlijk bepaalde antistoffen aan, die u bij u draagt. Laboratoria kunnen deze antistoffen in het bloed aantonen. Dat geeft u een indicatie of u het nieuwe Coronavirus al heeft gehad en daardoor waarschijnlijk een vorm van immuniteit heeft ontwikkeld tegen een volgende infectie met het virus.
Wanneer iemand een virusinfectie binnenkrijgt gaat het lichaam het afweersysteem in stelling brengen. Dit afweersysteem bestaat uit verschillende onderdelen. Eén daarvan is de productie van antistoffen; de zgn. ‘aangeleerde afweer’. Dat betekent dat het lichaam specifiek reageert op het virus en daardoor even tijd nodig heeft om het binnengekomen virus te herkennen als ‘vreemd’. Het andere deel van de afweer is het ‘aangeboren systeem’; die afweer hebben we vrijwel allemaal bij de geboorte en reageert altijd snel bij een infectie en is echter niet zo nauwkeuring. In het algemeen is het zo dat bij een eerste keer dat het lichaam het virus tegenkomt ook een soort geheugen opbouwt. Dat betekent dat als iemand voor een 2de keer hetzelfde virus ziet het lichaam adequaat reageert en het virus direct onschadelijk maakt en verwijderd.

Bij het nieuwe Coronavirus moet het ‘aangeleerde afweersysteem’ nog opgebouwd worden en weten we nog niet precies hoe dit aangeleerde afweersysteem zich gedraagt. Het kan ook zo zijn dat er nu na een infectie soms lage antistofconcentraties gemeten worden, maar dat bij een 2de infectie met het Coronavirus die concentraties snel omhoog gaan en ons beschermen. Dat weten we ook nog niet.

Figuur: tijdsverloop tussen contact met het Coronavirus en de antistofproductie

Als iemand op Infectiedag 0 het Coronavirus krijgt dan maakt iemand na 7-14 dagen antistoffen van de IgM en van de IgA klasse aan. Later ontstaan de langer aanwezig blijvende antistoffen van de IgG klasse. Met andere woorden het is erg belangrijk om te weten in welke fase van een Corona infectie iemand zich bevindt. Vroeg in de infectie worden alleen IgA antistoffen gevonden, wat verder kunnen zowel IgA als IgG antistoffen gemeten worden en nog veel verder in de tijd alleen IgG antistoffen. Voor How Are You Diagnostics zijn deze gegevens niet bekend. Daarom geven we bij een uitslag altijd een toelichting met de diverse interpretatiemogelijkheden. Het kan daarbij ook zo zijn dat How Are You Diagnostics een vervolg monster na 2 à 3 weken adviseert om een eventueel verloop in de antistof gehaltes aan te kunnen tonen.
De Corona antistoftest is een zelfafname. Door middel van een vingerprik neemt u een bloedmonster bij uzelf af uit een vingertop, Dat kunt u rustig thuis op een geschikt moment doen. Daarna stuurt u het monster in de bijgevoegde retourenvelop via een antwoordnummer terug naar ons laboratorium. Daar wordt, door middel van een ELISA, nagegaan of u IgA- en IgG antistoffen heeft aangemaakt. Wanneer de antistoftest klaar is krijgt u een melding via de app en kunt u het rapport bekijken.
How Are You Diagnostics gebruikt de testen van EUROIMMUN. In Nederland is er in het voorjaar een Taskforce opgericht om diverse testen met elkaar te vergelijken en te komen tot een aanbeveling. In totaal zijn 20 laboratoria in Nederland in één of andere vorm betrokken geweest bij de validatie/verificatie van deze IgG ELISA (Enzym Linked ImmunoSorbent Assay) van EUROIMMUN en 14 laboratoria bij de IgA ELISA van EUROIMMUN. In het verslag van deze Taskforce ‘is gepubliceerd dat beide testen voor wat betreft sensitiviteit en specificiteit goed presteren bij ernstig zieke patienten vanaf 10 tot 14 dagen na de 1ste ziektedag. Aangezien dit Corona virus nieuw is en we nog niet alles weten van de antistofproductie in de groep patienten met milde klachten of asymptomatische infecties moet er nog meer onderzoek gedaan worden in grotere aantallen patienten met dergelijke minimale klachten. Belangrijk is steeds om tenminste 2 – 3 weken na het ontstaan van klachten te wachten voordat u een zelfafname doet voor de ‘Heb ik Corona gehad’ test. Bij How Are You Diagnostics maken we voor de test gebruik van een pipetteerrobot, die ingezonden patientenmonsters op anonieme basis, dus door gebruik te maken van de door u gescande barcode, verwerkt. Dat is niet nieuw; in Nederland worden dergelijke toestellen ook binnen de ziekenhuislaboratoria gebruikt. De EUROIMMUN test gebruikt 96-wells microtiterplaten, die gecoat zijn met het recombinant S1 domein van het ‘spike’-eiwit dat tot expressie is gebracht in HEK- 293 cellen. Het betreft een directe ELISA waarbij antistoffen van de patiënt binden aan dit eiwit en die vervolgens zichtbaar gemaakt door middel van IgA- of IgG geconjugeerde antistoffen. De pipetteerrobot, de Sprinter XL 240, wordt hierbij ingezet als een geautomatiseerd pipetteer- en wasstation. Uiteindelijk is de kleurintensiteit in de 96-wells plaat een maat voor de hoogte van de antistofconcentratie.

Figuur: voorbeeld van 96-wells plaat met positieve- (gele kleur) en negatieve resultaten

Binnen How Are You Diagnostics werken we volgens de NEN - ISO 15189. Dat maakt dat wij naast het gebruik en toepassen van literatuur gegevens, de gegevens van de leverancier ook een eigen verificatie hebben uitgevoerd binnen ons laboratorium. Daarvoor hebben we referentiemonsters getest waarvan de resultaten vooraf bekend waren. De resultaten van die verificatie waren dusdanig dat in onze handen en in onze setting de uitvoering van de ELISA kwalitatief geborgd is.

Het resultaat geeft aan of u IgA- en/of IgG antistoffen aangemaakt hebt. Het resultaat kan positief of negatief zijn. Positief betekent dat er antistoffen in uw bloed zijn aangetoond; negatief betekent dat dit niet het geval was. Omdat 2 bij How Are You Diagnostics 2 verschillende typen antistoffen testen zijn er ook combinaties resultaten mogelijk nl.:
 • IgA- en IgG antistoffen negatief
 • IgA- en IgG antistoffen positief
 • IgA antistoffen positief en IgG antistoffen negatief
 • IgA antistoffen negatief en IgG antistoffen positief
Iedere combinatie van resultaten geeft een indruk waar iemand zit in het tijdsverloop tussen het daadwerkelijke contact met het nieuwe Coronavirus en de antistofproductie. In onderstaande tabel zijn de mogelijke combinaties weergegeven met daarbij een toelichting wat de betekenis is. U kunt contact met ons opnemen op ons nummer 0320-748701 wanneer u nog vragen heeft.

Tabel: diverse combinaties aan uitslagen met daarbij een toelichting over de betekenis van het resultaat.

 

lgG antistoffen                lgA antistoffen                Toelichting
Negatief Negatief Bij u zijn geen antistoffen tegen het nieuwe Coronavirus (SARS-CoV-2) aangetoond. Op grond van deze serologische uitslagen (is dus geen PCR!) kan het zijn dat u zich in de vroege fase van de infectie bevindt en nog geen antistoffen heeft gemaakt. Ons advies is: dit onderzoek over 2 à 3 weken nog eens te herhalen.
    Is iemand na die 2 à 3 weken nog steeds serologisch negatief dan: ook in het tweede bloedmonster zijn geen antistoffen tegen SARS-CoV-2 aangetoond. Dat kan betekenen dat u geen contact heeft gehad met het virus. Maar ook dat u, ondanks contact met het virus, geen antistoffen heeft gemaakt.
Positief Positief Bij u zijn zowel lgG als lgA antistoffen tegen SARS-CoV-2 aangetoond. Dat kan meerdere betekenissen hebben. 1) U bent serologisch in de herstelfase van de virusinfectie terecht gekomen of 2) U heeft een SARS-CoV-2 infectie doorgemaakt in het (recente-) verleden.
Positief Negatief Bij u zijn lgG antistoffen tegen SARS-CoV-2 aangetoond. Dat betekent dat u in het verleden een virusinfectie heeft doorgemaakt.
Negatief Positief Bij u zijn in het laboratorium lgA antistoffen tegen het nieuwe Coronavirus (SARS-CoV-2) aangetoond. Hier kunnen we nog geen conclusie aan verbinden. Als u de afgelopen 3 weken geen klachten hebt gehad van de luchtwegen dan is dit een aspecifieke respons van uw afweersysteem. Heeft u wel klachten gehad, die zouden kunnen passen bij een infectie met het nieuwe Coronavirus dan adviseren we u om over 2 à 3 weken het onderzoek nog eens te herhalen. Mocht u nu klachten hebben, die passen bij een infectie met SARS-CoV-2, dan adviseren we u 0800-1202 te bellen of contact te zoeken met uw huisarts.
Als je wil weten of je een Corona virus infectie gehad hebt (relatief kort geleden of in het verleden) kun je de ‘heb ik Corona gehad’ test doen. Ook kun je de test aanschaffen om te kijken of je antistoffen hebt ontwikkeld. Wetenschappelijk is het nu nog niet duidelijk of de aanwezigheid van antistoffen ook daadwerkelijk beschermen tegen een nieuwe infectie. Dat zal de tijd moeten leren. De antistoffen zijn vanaf 2 à 3 weken na het begin van de infectie aan te tonen. U kunt de test dus het beste na 14 dagen gebruiken.
Voor de ‘heb ik Corona gehad’ test hebben we in het laboratorium een bepaalde hoeveelheid bloed nodig. Van iedere bloedafname bestaat ongeveer 45% uit bloedcellen, die we niet gebruiken voor de test. We voeren de test uit op het vloeibare deel van het bloed, het serum. Dat is de reden waarom we toch wel een bepaalde hoeveelheid willen ontvangen. Lukt het niet met 1 enkele vingerprik neem dan een andere vinger en herhaal de priksessie nog een keer met de andere bijgeleverde prikker.
Binnen How Are You Diagnostics hebben nagekeken hoe lang monsters goed blijven. We hebben daarvoor in de hete week in juni een aantal bloedmonsters buiten de koelkast bewaard en bij 27°C neergezet. De resultaten bleken zeker 5 dagen hetzelfde te blijven. Dus met andere woorden uw bloedmonster blijft goed houdbaar als het pakketje met PostNL verstuurd wordt. Een aantekening is wel dat het verstandiger is om de afname en het versturen op een maandag of op een dinsdag te doen zodat er geen weekend tussen zit.
In het algemeen gaat men ervan uit dat als iemand IgG antistoffen heeft hij/zij beschermd (immuun) is tegen een 2de infectie met een virus. Voor Corona virus infecties is dat nog niet geheel duidelijk en in grote aantallen mensen bestudeerd. In de wetenschappelijke literatuur wordt ook gesproken van zgn. cellulaire immuniteit, die belangrijk zou zijn in de afweer tegen Corona virus.
Dat is niet zeker; IgA antistoffen worden in algemeen vroeg in een infectie geproduceerd bij zgn. slijmvlies infecties zoals Corona virus infecties van de luchtwegen. Of bijvoorbeeld bij een infecties zoals Pfeiffer of angina in de keel. Het bewijs van een infectie met Corona virus vindt plaats door het aantonen van (deeltjes) van het RNA van het Corona virus met behulp van een zgn. polymerase ketting reactie of door middel van het kweken van het Corona virus in daarvoor speciaal ingerichte laboratoria. 
SARS-CoV-2 betekent Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2. Dat is de wetenschappelijke naam voor het nieuwe Coronavirus. Andere reeds bekende Coronavirussen zijn het Middle East Respiratory Syndrome (MERS), een Coronavirus dat in september 2012 werd ontdekt, en bijvoorbeeld de Coronavirussen 229E, OC43, NL63 en HKUI1 COVID-19 staat voor Coronavirus Disease 2019; het ziektebeeld dat door het virus veroorzaakt wordt. Het jaartal verwijst naar het jaar waarin het virus in China is ontdekt.
Klachten die veel voorkomen zijn:
 • Verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Verhoging of koorts
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)
Neem contact op met de huisarts als u koorts hebt (temperatuur boven de 38oC) en/of u benauwd en kortademig bent en als u ouder bent dan 70, een chronische aandoening hebt of minder weerstand hebt EN koorts krijgt. Het is bekend dat infecties met het nieuwe Coronavirus in veel gevallen dan ernstiger verlopen.
Ja, natuurlijk met de uitslag van How Are You Diagnostics kunt u zeker naar uw huisarts gaan. U kunt aangeven dat wij dezelfde test gebruiken als die gebruikt wordt in de ziekenhuis laboratoria.

HAY is een organisatie met een sterke focus op innovaties rondom laboratoriumdiagnostiek.
Heb ik Corona gehad zelfafname test

Maak een afspraak

Zelfafnametesten

Service

Copyright 2021 HAY diagnostics. All rights reserved.

has been added to the cart. View Cart