Vitaminen & Ferritine

Ieder lichaam werkt anders en het is dan ook mogelijk dat, ondanks de juiste voeding, er tekorten van vitaminen en ferritine ontstaan.

Vitaminen en ferritine zijn nodig om processen in het lichaam op de juiste manier uit te kunnen voeren. Denk hierbij aan stofwisseling, zuurstoftransport en de aanmaak van rode bloedcellen.

Krijgt u genoeg vitaminen en ferritine binnen? Onze testen voor thuis zijn speciaal ontwikkeld om eenvoudig een zelf-afname te kunnen doen. Bestel een test, voer de test uit, verstuur de test op naar ons laboratorium, wij analyseren de test en u krijgt uw resultaat.

Het Vitaminen & Ferritine pakket meet de volgende bepalingen:

 • Ferritine: maat voor ijzervoorraad; IJzertekort kan leiden tot bloedarmoede en vermoeidheid; Te veel ijzer kan leiden tot een hoge bloedsuikerspiegel en diabetes.
 • Vitamine B12: Vitamine B12 tekort kan onder andere leiden tot vermoeidheid, neurologische problemen, bloedarmoede en hart- en vaatziekten.
 • Vitamine D: Vitamine D tekort onder andere kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en spierzwakte.
 • icon Het is volledig anoniem;
 • icon U kunt altijd bij ons terecht:
 • icon U hoeft niet direct naar een zorgverlener;
 • icon De test is even betrouwbaar als die in het ziekenhuis gebruikt wordt;
 • icon Onze klinisch chemicus beoordeelt uw resultaten en geeft u advies op maat;

Bepaling en de gevolgen

Ferritine

IJzer is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. IJzer speelt dan ook een hele belangrijk rol bij het vervoer van zuurstof door het bloed. Zuurstof is nodig voor een goede werking van de cellen. Het meeste ijzer zit in de rode bloedcellen. Verder wordt het ijzer ook in het beenmerg en de lever opgeslagen, het is dan gekoppeld aan het eiwit ‘ferritine’. Uw ijzergehalte kan dan ook gemeten worden aan de hand van ferritine.

Een ijzertekort kan leiden tot vervelende klachten zoals:

 • Bloedarmoede;
 • Vermoeidheid;
 • Droge huid, bleekheid;
 • Gevoeligheid voor infecties.

Blijkt het dat u een ijzertekort heeft? Dan is dit doorgaans gemakkelijk op te lossen door aanpassing in uw dieet of met ijzersupplementen.

Te veel ijzer (ijzerstapeling) kan duiden op hemochromatose en gaat vaak samen met een hoge bloedsuikerspiegel en diabetes type 2.

 

Vitamine B12

Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen aan: rode bloedcellen brengen zuurstof uit uw longen, via het bloed, naar alle delen van uw lichaam. Daarnaast zorgt vitamine B12 voor een goede opbouw en een goede werking van uw zenuwen.

Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. Een langdurig tekort verhoogt ook de kans op hart- en vaatziekten, bloedarmoede en neurologische aandoeningen.

Een vitamine B12 tekort kan komen door het niet voldoende binnenkrijgen van producten die vitamine B12 bevatten of door (veel) alcoholgebruik. Vitamine B12 zit met name in eieren en vlees-, vis- en melkproducten. Als u plantaardig (veganistisch) of vegetarisch eet, is het belangrijk dat u dit compenseert met vitamine B12 supplementen. Als u dagelijks te veel alcohol drinkt en daarnaast weinig eet, heeft u kans op een te laag vitamine B12.

 

Vitamine D

Zo’n 60% van de Nederlandse bevolking kampt met een vitamine D tekort. Naast de inname via voeding, wordt vitamine D onder invloed van zonlicht (uv-straling) in onze huid gevormd. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden, werking van de spieren en uw afweersysteem.

Een goede vitamine D-voorziening wordt ook in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

De meest voorkomende klachten bij een vitamine D tekort zijn: vermoeidheid, hoofdpijn en spierzwakte. Op de lange termijn verhoogt een vitamine D tekort de kans op onder andere osteoporose (aandoening waarbij de botsterkte afneemt) en botbreuken.

Heeft u een vitamine D tekort? Dit kunt u verhelpen door voldoende zonlicht op uw huid te krijgen, meer producten te eten die vitamine D bevatten (zoals rundvlees, eieren, kaas, vette vis en visolie) en supplementen die vitamine D bevatten.

Onze Vitaminen & Ferritine test 

Om erachter te komen wat uw gehalte aan Ferritine, Vitamine B12 en Vitamine D is biedt How Are You Diagnostics de Vitaminen & Ferritine zelfafnametest aan.

De Vitaminen & Ferritine test die wij bij How Are You Diagnostics aanbieden is dezelfde laboratoriumtest zoals ook door ziekenhuislaboratoria worden uitgevoerd.

Wij onderscheiden ons door het grootste deel van onze testen via een zelfafnamekit aan te bieden. Dit betekent dat u onze testen op elk postadres kunt laten bezorgen, waarna u zelf de monsterafname voor de gekozen test op ieder moment kunt uitvoeren. U kunt dus net als bij een zelftest/thuistest uw monster thuis afnemen.

Voor bepalingen zoals IJzer of Vitamine D kunt u ook een zelftest kopen bij de drogist of apotheek. U moet dan een druppel bloed op een speciaal stripje laten vallen en u krijgt direct de uitslag. De zelftest geeft u een indruk van het gehalte van de bepaling in kwestie in het bloed.

Bij een zelftest moet u zelf het resultaat interpreteren wat lastig is als u hier niet bevoegd voor bent zoals een arts (klinisch chemicus). Het is betrouwbaarder om de test uit te voeren in een laboratorium met de juiste apparatuur en het resultaat te laten bepalen door een arts (klinisch chemicus). Onze zelfafnametest geeft u een compleet beeld en voorziet u ook van een uitleg wat uw resultaat inhoudt.

Soortgelijke testen die u kunt aanvragen bij uw huisarts (of in het ziekenhuis) zijn al vaak dubbel zo duur. Tevens moet u een afspraak maken en u moet op afspraak komen om een bloedafname te doen.

Hoe werkt het? 

Wij hebben speciale thuis testen ontwikkeld zodat jij ze gemakkelijk thuis, op ieder gewenst moment, kunt uitvoeren. Het geeft snel zekerheid en helpt belangrijke vragen te beantwoorden.

Om de test uit te voeren maakt u gebruik van onze How Are You Diagnostics App. Deze App is te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Hierin maakt u een persoonlijk account aan, koppelt u de test aan uw account en wordt u stap voor stap uitgelegd hoe u de test uitvoert. Verstuur de test en ontvang het resultaat in uw persoonlijke account van onze beveiligde App. Het is niet mogelijk om het testresultaat te ontvangen zonder het gebruik van de App.

Verstuur de test zo snel mogelijk na afname; dit kan gratis via een reguliere PostNL brievenbus.

Tijdens het gehele proces gaan we vertrouwelijk met uw gegevens om. Na ontvangst in het laboratorium ontvangt u binnen 5 werkdagen de resultaten in de App. U ontvangt een melding als het resultaat beschikbaar is.

Inhoud en stappenplan 

Inhoud van de test:

 • informatiebrief;
 • vingerprikset (alcoholdoekje, vingerprikker, gaasje en een pleister);
 • afnamebuisje;
 • retouroplossing (RigidSafetyBag en een gefrankeerde retourenvelop).

De afname instructies zijn te vinden in de How Are You Diagnostics App.

 

Testen in vier stappen:

 1. Download de How Are You Diagnostics App
  Download onze App in de App Store (iOS) of Google Play Store (Android).
  Registreer een account of log in.
 2. Doe de test
  Scan de code van de buis/container of voer deze handmatig in.
  Start de afname.
 3. Verstuur de test
  Verstuur de test naar ons laboratorium.
 4. Ontvang het testresultaat
  Ontvang en bekijk het resultaat van de test in de App.

BENT U BENIEUWD NAAR ONZE

ANDERE TESTEN?