TRICHOMONAS TEST

 • Huisartsen en GGD’s testen niet standaard op deze SOA;
 • Geeft vaak weinig tot geen symptomen;
 • Heeft een besmettingskans tot wel 80% bij onbeschermde seks;
 • Incubatieperiode is 4-28 dagen na blootstelling aan de SOA.

Wat is Trichomonas?

Trichomonas is een SOA welke wordt veroorzaakt door de parasiet Trichomonas vaginalis. Bij huisartsen en GGD’s wordt er niet standaard op deze SOA getest, tenzij u negatief bent voor andere, meer voorkomende SOA’s in Nederland. De symptomen verschillen per persoon, maar in de meeste gevallen worden er weinig tot geen symptomen ervaren. Trichomonas blijft dus vaak onopgemerkt, maar het vermindert wel degelijk uw afweersysteem waardoor u een hoger risico loopt andere – serieuzere – SOA’s op te lopen.

Hoe krijg ik Trichomonas?

Trichomonas kan worden overgedragen door onveilig seksueel contact en kan een infectie veroorzaken in de plasbuis, en vrouwelijke geslachtsorganen (vulva, vagina, baarmoeder). Trichomonas kan worden overgedragen via vaginale penetratie, vagina-op-vaginacontact, en door vingeren. Er is een 80% kans op besmetting met Trichomonas bij het hebben van onveilige seks met een besmet persoon. Naast besmetting via seks is het mogelijk om Trichomonas te krijgen via objecten welke met de parasiet besmet zijn door een geïnfecteerd persoon. Denk hierbij aan seksspeeltjes, een wc-bril of een handdoek.

Heb ik Trichomonas?

De meerderheid van de personen met een Trichomonasinfectie hebben geen klachten, vaak gedurende de gehele infectie. Over het algemeen ervaren vrouwen eerder symptomen dan mannen: 20 tot 50% van de geïnfecteerde vrouwen ontwikkelt op een bepaald punt van de infectie symptomen, maar dit kan goed jaren na de besmetting pas gebeuren. Gezien de symptomen van Trichomonas erg mild en vaak afwezig zijn wordt er niet vaak op getest. Maar let op: ook zonder symptomen kan je nog steeds besmet zijn en je sekspartner(s) besmetten. Hieronder zijn symptomen voor Trichomonas op een rijtje gezet, deze verschillen per geslacht:

Symptomen bij de man

 • Abnormale afscheiding uit de penis
 • Ontsteking van de eikel en/of huid van de penis
 • Pijn / brandend gevoel bij het plassen

Symptomen bij de vrouw

 • Rode, ontstoken en/of pijnlijke vagina
 • Jeuk van de vagina
 • Verandering in vaginale geur (vaak beschreven als visachtig)
 • Geel-groen vaginaal vocht (mogelijk met belletjes)
 • Pijn / brandend gevoel bij het plassen

Herkent u een of meerdere van de bovengenoemde symptomen van Trichomonas? Vul onze testwijzer in. Deze geeft u gepersonaliseerd advies of u getest moet worden op Trichomonas en andere SOA’s.

Wat zijn de risico’s?

Over het algemeen zijn de langetermijngevolgen van een Trichomonas-infectie niet extreem gevaarlijk. Vooral bij vrouwen kan het voor ongemakken zorgen, maar dat is vooral als zij symptomen ervaren.

Wanneer moet ik me op Trichomonas laten testen?

Trichomonas heeft een incubatietijd van 4-28 dagen. Dat wil zeggen vóór die tijd de bacterie potentieel nog niet aantoonbaar bij u is. Indien u symptomen ervaart raden wij aan in ieder geval 4 dagen te wachten voordat u zich test. Indien u geen symptomen ervaart raden wij u aan langer te wachten, minimaal 21 dagen. Wanneer u zich te vroeg laat op Trichomonas laat testen is het mogelijk dat de uitslag aangeeft dat u niet besmet bent terwijl u dat eigenlijk wel bent. Als u geen klachten heeft is het belangrijk, dat u de hierboven aangeraden incubatieperiode afwacht voordat u een test afneemt.

Behandeling

Trichomonas kan gemakkelijk behandeld worden met antibiotica welke u oraal kan innemen. Bij How Are You Diagnostics kunt u na afloop van uw test een certificaat downloaden met de uitslag. Indien u positief bent getest voor Trichomonas kunt u dit certificaat aan uw huisarts tonen zodat u niet opnieuw getest hoeft te worden, maar direct een behandeling kan krijgen.

Testen in 5 stappen

Download de HAY app

Nadat u de zelfafnametest heeft ontvangen kunt u de test doorlopen door middel van onze HAY app. Deze app is bedoeld om de door u aangeschafte zelfafnamekits te registreren en de resultaten van de laboratoriumanalyses aan u persoonlijk terug te koppelen op een beveiligde manier.

Download hier de HAY app

Wat wilt u testen?