SOA zelftest

Wilt u liever niet naar uw huisarts of kunt u niet terecht bij de GGD? Een SOA zelftest (of zelfafnametest) van How Are You is volledig anoniem en kan op ieder postadres worden bezorgd.

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s) komen vaak voor. SOA’s kunnen worden overgedragen bij verschillende vormen van (onveilig) seksueel contact en kunnen een besmetting veroorzaken in en rondom de geslachtsorganen (vagina en penis), keel en/of anus. De meeste SOA’s vertonen geen klachten en symptomen, waardoor u besmet kan zijn zonder het te weten. Een SOA zelftest biedt dan uitkomst.

Wanneer een SOA niet wordt behandeld verhoogt dit het risico op ernstige, soms chronische, gevolgen zoals onvruchtbaarheid. Daarom is het belangrijk om u, indien u seksueel actief bent, regelmatig te laten testen een SOA.

De meest voorkomende SOA’s zijn: Chlamydia, Gonorroe (druiper), Herpes Genitalis, Genitale wratten, Trichomonas, Mycoplasma en Schaamluis. De SOA’s Hepatitis B, HIV en Syfilis (lues) komen minder vaak voor.

De meest voorkomende klachten zijn: afscheiding uit de penis of vagina, pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen, pijn rondom de anus, wondjes, wratten of blaasjes rondom het geslachtsorgaan (penis/vagina), anus of mond, pijn aan de balzak en koorts.

De meeste SOA’s kunnen we pas twee weken nadat u besmet bent aantonen met een SOA-zelftest. Dit komt door de incubatietijd van de infectie. De periode tussen het moment dat u besmet raakt en dat u klachten krijgt heet de incubatietijd. Deze is voor de meeste SOA’s twee weken. In het begin van een infectie kan het micro-organisme dat de ziekte veroorzaakt (bijv. een bacterie) maar in kleine hoeveelheden aanwezig zijn in uw monster. Dit wordt gedurende de incubatieperiode meer waardoor een SOA na deze periode pas betrouwbaar te testen is. In sommige gevallen kan een SOA-zelftest wel al eerder gedaan worden, namelijk wanneer u al eerder klachten ervaart. Exacte incubatieperiodes per SOA leest u verderop.

Momenteel bieden wij verschillende SOA-testen aan voor:

SOA zelftest bestellen

Heeft u klachten die passen bij een SOA? Of wilt u weten of u een SOA heeft? Doe dan onze testwijzer of bestel de SOA zelftest direct via onze webshop.

 • icon Het is volledig anoniem;
 • icon U kunt altijd bij ons terecht:
 • icon U hoeft niet direct naar een zorgverlener;
 • icon De test is even betrouwbaar als die bij de huisarts wordt uitgevoerd;
 • icon Onze arts-microbioloog beoordeelt uw resultaten en geeft u advies op maat;

SOA’s en gevolgen

Chlamydia is de meest voorkomende SOA in Nederland en wordt veroorzaakt door een bacterie (Chlamydia trachomatis). De bacterie veroorzaakt infectie van de urinebuis, baarmoederhals, endeldarm of keel. De infectie kan zich uitbreiden naar de bijballen, baarmoeder of eileiders.

De meeste mensen merken het niet als ze een Chlamydia-infectie hebben. Naar schatting heeft zo’n 70% van de vrouwen en 50% van de mannen helemaal geen symptomen tijdens een infectie met Chlamydia. Bij een infectie in de keel of endeldarm zijn er zelfs bijna nooit klachten. Klachten die u kunt krijgen van Chlamydia zijn:

 

Klachten bij de man:

 • Toegenomen of abnormale afscheiding uit de penis;
 • Pijn in de (bij)ballen;
 • Pijn of branderig gevoel bij het plassen;
 • Keelklachten (bij een orale infectie);
 • Anus: irritatie, jeuk en slijmerige afscheiding tot pijn, (bloederige) afscheiding en diarree.

 

Klachten bij de vrouw:

 • Toegenomen of abnormale vaginale afscheiding;
 • Pijn in de onderbuik;
 • Pijn of branderig gevoel bij het plassen;
 • Pijn bij het vrijen;
 • Toegenomen of abnormaal vaginaal bloedverlies;
 • Anus: irritatie, jeuk en slijmerige afscheiding tot pijn, (bloederige) afscheiding en diarree.

 

Als vrouwen niet tijdig worden behandeld kunnen ernstigere klachten ontstaan, zoals:

 • Bekkenontstekingen;
 • Onvruchtbaarheid;
 • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap;
 • Bij vrouwen die Chlamydia hebben tijdens de zwangerschap kan het zijn dat haar baby besmet raakt tijdens de bevalling. Dit kan leiden tot oogontsteking en luchtweginfecties bij de baby.

 

Bij klachten: doe dan onze testwijzer of bestel de SOA-zelfafnametest direct via onze webshop.

 

Besmetting, incubatie, preventie en behandeling

Chlamydia kan worden overgedragen bij verschillende vormen van (onveilig) seksueel contact. De bacterie kan zitten in de vagina, urinebuis, anus en keel. U kunt uw partner besmetten met een SOA tijdens onveilige seks. Chlamydia kan voorkomen worden door condooms te gebruiken tijdens seks. Meestal wordt u besmet door contact tussen penis en anus of vagina en penis. U kunt ook besmet raken via handen, seksspeeltjes, en door orale seks. Let op: u kunt ook een SOA krijgen tijdens veilig seks, bij gebruik van een condoom.

Als u Chlamydia heeft is het belangrijk dat ook uw sekspartner(s) wordt/worden ingelicht, getest en behandeld, om verdere besmettingen te voorkomen.

Chlamydia heeft een incubatietijd van ongeveer 7-12 dagen. Dat wil zeggen dat vóór die tijd de bacterie potentieel nog niet aantoonbaar bij u is. Wanneer u zich te vroeg laat testen is het mogelijk dat de uitslag aangeeft dat u niet besmet bent terwijl u dat eigenlijk wel bent.

Chlamydia kan gemakkelijk behandeld worden met antibiotica die oraal ingenomen kan worden. Welke antibiotica hangt af van de plek waar u besmet bent: in uw geslachtsorgaan (vagina of penis), keel of anus. Bij How Are You Diagnostics kunt u na afloop van uw test een certificaat downloaden met de uitslag. Als u positief bent getest voor Chlamydia kunt u dit certificaat aan uw huisarts tonen zodat u niet opnieuw getest hoeft te worden, maar direct een behandeling kan krijgen.

Gonorroe – in de volksmond ook wel een druiper genoemd – is naast Chlamydia de meest voorkomende SOA in Nederland en het wordt veroorzaakt door een bacterie (Neisseria gonorrhoeae). Gonorroe kan worden overgedragen bij verschillende vormen van (onveilig) seksueel contact. De bacterie veroorzaakt bij mannen infecties van urinebuis, endeldarm, keel en bijballen en bij vrouwen infecties van urinebuis, baarmoederhals, eileiders, keel en endeldarm.

Gonorroe gaat niet altijd gepaard met klachten. Met name vrouwen, ervaren regelmatig (50-60%) geen symptomen gedurende de gehele infectie. Ook komen klachten bijna alleen maar voor bij infecties van de geslachtsdelen en veel minder bij ontstekingen van keel of darm. Klachten die u kunt krijgen van Gonorroe zijn:

 

Klachten bij de man:

 • Een pussende afscheiding uit de penis (ook wel een ‘druiper’ genoemd);
 • Pijn of branderig gevoel bij het plassen;
 • Jeuk of irritatie anus (bij een anale infectie);
 • Slijmende afscheiding anus (bij een anale infectie).

 

Als mannen niet tijdig worden behandeld kunnen ernstigere klachten ontstaan, zoals:

 • Ontsteking van de bijballen;
 • Ontsteking van de prostaat.

 

Klachten bij de vrouw:

 • Toegenomen of abnormale vaginale afscheiding;
 • Toegenomen of abnormaal vaginaal bloedverlies;
 • Slijmende afscheiding anus (bij een anale infectie);
 • Jeuk of irritatie anus (bij een anale infectie);
 • Slijmende afscheiding anus (bij een anale infectie).

 

Als vrouwen niet tijdig worden behandeld kunnen ernstigere klachten ontstaan, zoals:

 • Bekkenontstekingen;
 • Onvruchtbaarheid;
 • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

 

Bij klachten: doe dan onze testwijzer of bestel de SOA-zelfafnametest direct via onze webshop.

 

Besmetting, incubatie, preventie en behandeling

Gonorroe kan worden overgedragen bij verschillende vormen van (onveilig) seksueel contact. De bacterie kan zitten in de vagina, urinebuis, anus en keel. U kunt uw partner besmetten met een SOA tijdens onveilige seks. Gonorroe kan voorkomen worden door condooms te gebruiken tijdens seks. Meestal wordt u besmet door contact tussen penis en anus of vagina en penis. U kunt ook besmet raken via handen, seksspeeltjes, en door orale seks. Let op: u kunt ook een SOA krijgen tijdens veilig seks, bij gebruik van een condoom.

Als u Gonorroe heeft is het is het belangrijk dat ook uw sekspartner(s) wordt/worden ingelicht, getest en behandeld, om verdere besmettingen te voorkomen.

Gonorroe heeft een incubatietijd van 2-21 dagen, gemiddeld 5 dagen. Dat wil zeggen vóór die tijd de bacterie potentieel nog niet aantoonbaar bij u is. Als u geen symptomen ervaart raden wij u aan langer te wachten, minimaal 21 dagen. Wanneer u zich te vroeg laat testen is het mogelijk dat de uitslag aangeeft dat u niet besmet bent terwijl u dat eigenlijk wel bent. Het is daarom belangrijk dat u de hierboven aangeraden incubatieperiode afwacht voordat u een test afneemt.

Gonorroe kan gemakkelijk behandeld worden met antibiotica die oraal ingenomen kan worden. Bij How Are You Diagnostics kunt u na afloop van uw test een certificaat downloaden met de uitslag. Als u positief bent getest voor Gonorroe kunt u dit certificaat aan uw huisarts tonen zodat u niet opnieuw getest hoeft te worden, maar direct een behandeling kan krijgen.

Bij vrouwen die Gonorroe hebben tijdens de zwangerschap kan het zijn dat haar baby besmet raakt tijdens de bevalling. Dit kan leiden tot oogontsteking bij de baby.

Trichomonas is een SOA die wordt veroorzaakt door de parasiet Trichomonas vaginalis. Trichomonas kan worden overgedragen bij verschillende vormen van (onveilig) seksueel contact. De parasiet veroorzaakt bij mannen infecties van urinebuis, keel en bijballen en bij vrouwen infecties van urinebuis en keel.

Bij huisartsen en GGD’s wordt er niet standaard op deze SOA getest, tenzij u negatief bent voor andere, meer voorkomende SOA’s in Nederland. De symptomen verschillen per persoon, maar in de meeste gevallen worden er weinig tot geen symptomen ervaren. Trichomonas blijft dus vaak onopgemerkt, maar het vermindert wel degelijk uw afweersysteem waardoor u een hoger risico loopt andere SOA’s op te lopen.

De meerderheid van de personen met Trichomonas hebben geen klachten, vaak gedurende de gehele infectie. Over het algemeen ervaren vrouwen eerder symptomen dan mannen. Klachten die u kunt krijgen van Trichomonas zijn:

 

Klachten bij de man:

 • Abnormale afscheiding uit de penis;
 • Ontsteking van de eikel en/of huid van de penis;
 • Pijn of branderig gevoel bij het plassen.

 

Als mannen niet tijdig worden behandeld kunnen in zeldzame gevallen ernstigere klachten ontstaan, zoals:

 • Ontsteking van de prostraat en bijbal;
 • Ontsteking van de eikel;

 

Klachten bij de vrouw:

 • Rode, ontstoken en/of pijnlijke vagina
 • Jeuk bij de vagina
 • Verandering in vaginale geur (vaak beschreven als visachtig)
 • Geel-groen vaginaal vocht (mogelijk met belletjes)
 • Pijn of brandig gevoel bij het plassen
 • Er zijn aanwijzingen dat ontsteking tijdens de zwangerschap incidenteel kan leiden tot vroeggeboorte en achterblijven van de groei van het kind

 

Bij klachten: doe dan onze testwijzer of bestel de SOA-zelfafnametest direct via onze webshop.

 

Besmetting, incubatie, preventie en behandeling

Trichomonas kan worden overgedragen bij verschillende vormen van (onveilig) seksueel contact. De infectie kan zitten in de vagina, urinebuis, anus en keel. U kunt uw partner besmetten met een SOA tijdens onveilige seks. Chlamydia kan voorkomen worden door condooms te gebruiken tijdens seks. Meestal wordt u besmet door contact tussen penis en anus of vagina en penis. U kunt ook besmet raken via handen, seksspeeltjes, en door orale seks. Let op: u kunt ook een SOA krijgen tijdens veilig seks. Het gebruik van een condoom geeft geen 100% bescherming.

Als u Trichomonas heeft is het is het belangrijk dat ook uw sekspartner(s) wordt/worden ingelicht, getest en behandeld, om verdere besmettingen te voorkomen.

Trichomonas heeft een incubatietijd van 4-28 dagen. Dat wil zeggen vóór die tijd de bacterie potentieel nog niet aantoonbaar bij u is. Als u symptomen ervaart raden wij aan in ieder geval 4 dagen te wachten voordat u zich test. Als u geen symptomen ervaart raden wij u aan langer te wachten, minimaal 21 dagen. Wanneer u zich te vroeg laat testen is het mogelijk dat de uitslag aangeeft dat u niet besmet bent terwijl u dat eigenlijk wel bent. Het is daarom belangrijk dat u de hierboven aangeraden incubatieperiode afwacht voordat u een test afneemt.

Trichomonas kan gemakkelijk behandeld worden met antibiotica die oraal ingenomen kan worden. Bij How Are You Diagnostics kunt u na afloop van uw test een certificaat downloaden met de uitslag. Als u positief bent getest voor Trichomonas kunt u dit certificaat aan uw huisarts tonen zodat u niet opnieuw getest hoeft te worden, maar direct een behandeling kan krijgen.

Mycoplasma is een SOA die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycoplasma genitalium. Mycoplasma kan worden overgedragen bij verschillende vormen van (onveilig) seksueel contact.

Bij mannen geeft de bacterie met name ontstekingen van de urinebuis, bij vrouwen ontstekingen van de urinebuis en de vagina.

Bij huisartsen en GGD’s wordt er niet standaard op deze SOA getest, tenzij u negatief bent voor andere, meer voorkomende SOA’s in Nederland. Ondanks dat de SOA wat onbekend is blijkt uit onderzoek dat Mycoplasma vaker voorkomt dan Gonorroe. De symptomen verschillen per persoon, maar in de meeste gevallen worden er weinig tot geen symptomen ervaren. Klachten die u kunt krijgen van Mycoplasma zijn:

 

Klachten bij de man:

 • Waterige afscheiding uit de penis;
 • Pijn of branderig gevoel bij het plassen.

 

Klachten bij de vrouw:

 • Toegenomen of abnormale afscheiding;
 • Ontsteking van de urinebuis, baarmoederhals en/of eierstokken.

 

Over klachten op de langere termijn als de ontsteking niet behandeld wordt is geen duidelijk wetenschappelijk bewijs.

 

Bij klachten: doe dan onze testwijzer of bestel de SOA-zelfafnametest direct via onze webshop.

 

Besmetting, incubatie, preventie en behandeling

Mycoplasma kan worden overgedragen bij verschillende vormen van (onveilig) seksueel contact. De infectie kan zitten in de vagina, urinebuis, anus en keel. U kunt uw partner besmetten met een SOA tijdens onveilige seks. Mycoplasma kan voorkomen worden door condooms te gebruiken tijdens seks. Meestal wordt u besmet door contact tussen penis en anus of vagina en penis. U kunt ook besmet raken via handen, seksspeeltjes, en door orale seks. Let op: u kunt ook een SOA krijgen tijdens veilig seks. Het gebruik van een condoom geeft geen 100% bescherming.

Als u Mycoplasma heeft is het is het belangrijk dat ook uw sekspartner(s) wordt/worden ingelicht, getest en behandeld, om verdere besmettingen te voorkomen.

Mycoplasma heeft een incubatietijd van 8-28 dagen. Dat wil zeggen vóór die tijd de bacterie potentieel nog niet aantoonbaar bij u is. Als u geen symptomen ervaart raden wij u aan minimaal 21 dagen te wachten,. Wanneer u zich te vroeg laat testen is het mogelijk dat de uitslag aangeeft dat u niet besmet bent terwijl u dat eigenlijk wel bent. Het is daarom belangrijk dat u de hierboven aangeraden incubatieperiode afwacht voordat u een test afneemt.

Mycoplasma kan gemakkelijk behandeld worden met antibiotica die oraal ingenomen kan worden. Bij How Are You Diagnostics kunt u na afloop van uw test een certificaat downloaden met de uitslag. Als u positief bent getest voor Mycoplasma kunt u dit certificaat aan uw huisarts tonen zodat u niet opnieuw getest hoeft te worden, maar direct een behandeling kan krijgen.

NIET ZEKER WELKE SOA ZELFTEST

U MOET BESTELLEN?

Onze SOA zelftest 

De SOA-testen die wij bij How Are You Diagnostics aanbieden zijn dezelfde laboratoriumtesten zoals ook door ziekenhuislaboratoria worden uitgevoerd. Wij onderscheiden ons door het grootste deel van onze testen via een zelfafnamekit aan te bieden. Dit betekent dat u onze testen op elk postadres kunt laten bezorgen, waarna u zelf de monsterafname voor de gekozen test op ieder moment kunt uitvoeren. U kunt dus net als bij een zelftest/ thuistest uw monster thuis afnemen.

Voor sommige SOA’s – zoals Chlamydia – kunt u ook een SOA zelftest kopen bij de drogist of apotheek. U moet dan uw monster op een speciaal stripje laten vallen en u krijgt direct de uitslag.

Echter, het is veel betrouwbaarder om de test uit te laten voeren in een laboratorium en het resultaat te laten bepalen met behulp van betere technieken waarna deze beoordeeld wordt door een arts (arts-microbioloog). Onze zelftest is volledig anoniem.

SOA-testen kunt u daarnaast ook bij uw huisarts of in het ziekenhuis laten doen, maar deze zijn vaak dubbel zo duur.

Hoe werkt een SOA zelftest? 

Onze SOA zelftesten voor thuis zijn speciaal ontwikkeld om eenvoudig zelf een monster te kunnen afnemen, namelijk: door uw urine op te vangen of een swab af te nemen.

Via duidelijke instructies wordt u in stappen uitgelegd hoe dit te doen. De monsters worden door u op een veilige manier via de normale post, in de speciaal voor dit doel bijgesloten verpakking opgestuurd. Direct na ontvangst voeren wij de diagnostiek uit.

Het resultaat van de analyse wordt na interpretatie door de arts-microbioloog binnen 3 werkdagen teruggekoppeld. Deze resultaten kunt u inzien op onze resultatenpagina. Per SOA krijgt u door of uw positief of negatief ben getest en aanvullend advies van onze arts-microbioloog over hoe de resultaten te interpreteren.

De inhoud van onze SOA-testen + stappenplan

Bestelt u bij ons een SOA zelftest? Dan ontvangt u per post de volgende materialen:

 • Een begeleidende brief en instructies;
 • Een resultatenkaartje met unieke inlogcode voor ons resultatenportaal;
 • Een afnameset;
  • Urinecup en pipet, of
  • Swab (voor vaginale, orale of anale afname)
 • Een speciaal buisje voor het (urine of swab) monster;
 • Een transportzakje en gefrankeerde retourenvelop.

De retourzending van uw monster gebeurt in een speciale verpakking voor medische post. Maak daarom altijd gebruik van de bijgeleverde retourenvelop. Deze kunt u gerust in iedere PostNL brievenbus afleveren. Zij mogen namelijk medische post – en dus ook het monster van uw test vervoeren.

Het proces van de SOA zelftest ziet er als volgt uit:

 1. Lees de brief goed door en bewaar het resultatenkaartje met uw code goed (deze heeft u namelijk nodig om uw resultaat in te kunnen zien);
 2. Neem uw bloedmonster af volgens de bijgevoegde instructies;
 3. Verstuur binnen 24 uur het bloedmonster van uw test op naar het laboratorium;
 4. Onze specialisten analyseren uw bloedmonster;
 5. Bekijk de resultaten van de test en het uitgebreide rapport via ons resultatenportaal: results.howareyoudiagnostics.com.

BEKIJK AL ONZE

ZELFAFNAMETESTEN