Veelgestelde vragen over onze SOA-zelfnametesten

Hier staan alle antwoorden op de meest gestelde vragen. Kunt u geen antwoord vinden op uw vraag? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.

Algemene vragen

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOAs) worden veelal veroorzaakt door bacteriën, virussen of parasieten. Ze worden overgedragen door uitgewisselde lichaamssappen tijdens verschillende vormen van seksueel contact. Dit betekent dat u kunt worden besmet door sperma, vaginaal vocht, bloed, huid-op-huidcontact van vochtklieren zoals de penis, plasbuis, vagina, mond en/of keel.

Het is mogelijk om besmet te zijn met een SOA, zonder dat je symptomen hebt. Aangezien sommige SOA’s serieuze gevolgen hebben is het belangrijk dat u zich regelmatig laat testen. Bacteriële SOA’s, zoals Chlamydia en Gonorroe, kunnen worden genezen met antibiotica. Echter, virale SOA’s, zoals Herpes en HIV, kunnen niet worden genezen maar wel worden gecontroleerd met medicatie.

Wanneer u seksueel actief bent is het cruciaal om u regelmatig te laten testen, aangezien onbehandelde SOA’s kunnen leiden tot lange termijn en/of chronische gevolgen. Daarnaast geven niet alle SOA’s duidelijke symptomen, maar kunnen ze – ook zonder symptomen – ernstige gevolge hebben voor de gezondheid van uzelf en uw sekspartner(s).

SOA’s kunnen het best worden aangepakt met vroege diagnose en preventief testen. Preventief testen vermindert op de lange termijn uw medische kosten, maar daarnaast beschermt het u van negatieve gevolgen.

Als u nu denkt: “oké, maar hoe vaak moet ik me nou testen?”, daarbij kunnen wij u bij helpen!

Hoe vaak u zich zou moeten laten testen voor SOA’s hangt af van uw medische geschiedenis, seksuele activiteit, sekspartner(s) en aanwezige symptomen. Over het algemeen zijn de risicogroepen als volgt: personen onder 25 jaar oud, sekswerkers, mannen wie seks hebben met mannen (MSM), personen met symptomen welke duiden op een SOA, personen wie zijn gewaarschuwd door een (ex-)sekspartner, en personen met meerdere sekspartners.

We adviseren personen onder de 16 jaar om toestemming te vragen aan de ouders/verzorgers. Testen kunnen vervolgens anoniem besteld worden via onze How Are You Diagnostics webshop.

Het hebben van een SOA betekent niet altijd dat u onderstaande symptomen ervaart. Echter, het is belangrijk om alert te blijven of u merkt dat u symptomen ontwikkelt welke bij een SOA passen. Zie onderstaande tabel voor de meest voorkomende symptomen van de SOA’s waar wij op testen bij HAY.

Symptomen

Mannen

Vrouwen

Chlamydia

Abnormale afscheiding

Pijn / brandend gevoel bij plassen

Pijn in de (bij)ballen

Toegenomen afscheiding

Pijn in de onderbuik

Pijn / brandend gevoel bij plassen

Pijn tijdens seks

Abnormaal vaginaal bloedverlies

Gonorroe

Pussende afscheiding

Pijn / brandend gevoel bij plassen

Toegenomen afscheiding

Abnormaal vaginaal bloedverlies

Pijn / brandend gevoel bij plassen

Trichomonas    

Abnormale afscheiding

Ontsteking van de eikel / huid penis

Pijn / brandend gevoel bij plassen

Rode / ontstoken / pijnlijke vagina en/of vulva

Jeukende vagina

Abnormale vaginale geur

Geel-groen vaginaal vocht

Pijn / brandend gevoel bij plassen

Mycoplasma

Waterige afscheiding

Pijn / brandend gevoel bij plassen

Toegenomen afscheiding

Pijn / brandend gevoel bij plassen

Ontsteking baarmoederhals / eierstokken

Ja. Zowel u als uw partner, kunnen en moeten getest worden. Hoewel condooms de kans op een SOA sterk verlagen geeft het geen garantie. Daarnaast worden eventuele symptomen vaak gemist doordat ze slechts milde tot geen veranderingen teweegbrengen. Samen met uw partner testen op SOA’s maakt deel uit van ‘veilige seks’ en helpt een (her)infectie te voorkomen.

Bij het ervaren van symptomen of wanneer u op uw testresultaten wacht raden wij u aan tijdelijk geen seksueel contact te hebben met uw partner(s).

Er bestaan verschillende algemene adviezen om de kans op een SOA-infectie te verminderen, zoals:

 • Het hebben van beschermde seks met behulp van een condoom
 • Eerlijk zijn met je sekspartner(s)
 • Regelmatig laten testen op SOA’s, vooral als je wisselende sekspartners heb of symptomen ervaart

Bezoek de website van SOA Aids Nederland voor meer informatie over het verlagen van de kans op een SOA.

Een laboratoriumtest is een test waarbij de analyse wordt uitgevoerd door een geaccrediteerd laboratorium. HAY heeft een eigen laboratorium, wat inhoudt dat wij zelf de analyse uitvoeren en onze eigen arts-microbioloog ieder resultaat bekijkt en beoordeeld. We gebruiken een TMA-methode (transcription-mediated amplificatie) om de analyse uit te voeren; dit is dezelfde analyse die veel huisartsen en GGD’s gebruiken.

Er zijn twee hoofdverschillen tussen een zelfafname-laboratoriumtest en een zelf-/thuistest. Allereerst is een laboratoriumtest significant betrouwbaarder dan een SOA zelftest aangezien het monster wordt getest in een geaccrediteerd medisch laboratorium met behulp van een TMA-methode welke ook wordt gebruikt bij huisartsen en GGD’s. Ten tweede, bij een zelf-/thuistest krijgt u direct de resultaten terug welke u vervolgens zelf moet interpreteren; deze wordt dus niet beoordeeld door een gekwalificeerd arts-microbioloog zoals bij onze laboratoriumtest. Het feit dat u zelf de resultaten moet interpreteren in combinatie met de testmaterialen maakt zelf-/thuistesten minder betrouwbaar.

Er zijn situaties mogelijk dat een niet-inwoner van Nederland een certificaat nodig heeft om bijvoorbeeld terug te reizen naar zijn eigen land. Het is dan belangrijk dat de opgegeven namen overeenkomen met die op het identiteitsbewijs van de desbetreffende persoon. Een BSN is dan niet nodig en het volstaat om bijvoorbeeld het nummer van het identiteitsbewijs van de desbetreffende persoon in te vullen. Voor mensen uit het buitenland die bijvoorbeeld voor hun studie of werk in Nederland verblijven, adviseren wij om een BSN aan te vragen volgens de geldende normen. Meer informatie hierover kunt u vinden op The Hague – BSN and registration as a non-resident of the Netherlands (RNI) (denhaag.nl).

Zelfafname-laboratoriumtesten zijn handig voor mensen met een druk schema en/of mensen die geen snelle toegang hebben tot een huisarts of GGD. Met onze testen kun u uw monster comfortabel in uw eigen huis afnemen, blijft u anoniem, en is de test even betrouwbaar als bij iedere huisarts of GGD. De afnamekit wordt bij u thuis (of een pakketpunt) geleverd en u krijgt de resultaten via onze app.

Onze missie is onze SOA-testen beschikbaar te maken voor iedereen; een eerlijke prijs is één van de manieren om dit te doen. Daarnaast is HAY een onafhankelijk bedrijf wat niet voor de overheid werkt. Hierdoor zitten wij niet aan landelijk bepaalde kosten vast (zoals de huisarts) en kunnen wij onze prijzen lager houden.

Ja, je kan meerdere keren besmet raken met bacteriële en parasitaire SOA’s; denk aan Chlamydia of Gonorroe. Deze SOA’s zijn gemakkelijk te genezen, maar je kan ze gemakkelijk weer opnieuw krijgen bij onveilige seks. Daarom blijft het belangrijk dat u en uw sekspartner(s) zich regelmatig blijven testen. Daarnaast vermindert een infectie je immuunsysteem waardoor je vatbaarder wordt voor andere SOA’s.

Nee, u heeft geen verwijzing nodig van uw huisarts of een andere partij. U kunt onze testen gewoon bestellen via onze webshop.

Symptomen kunnen erg snel ontstaan, soms wel binnen 24 uur na onbeschermde seks. Echter, afhankelijk van de SOA, blijken veel mensen geen symptomen te ervaren tijdens een infectie. Dit betekent dus dat ook zonder symptomen iemand besmet kan zijn en anderen kan besmetten. Wees daarom alert en laat u regelmatig testen.

Daarnaast heeft iedere SOA een andere incubatieperiode; dit is de periode tussen het onveilige contact en het moment waarop u daadwerkelijk positief test voor de SOA.

Elke SOA heeft een andere incubatieperiode. Dit is de periode tussen blootstelling aan een SOA (tijdens onbeschermde seks) en het moment waarop u positief test voor de SOA. Wanneer u zich laat testen voordat deze periode voorbij is bestaat er een kans dat uitslag negatief is, terwijl u wél de SOA heeft. Hierom is het belangrijk u pas te laten testen nadat de volledige incubatieperiode voorbij is.

SOA

Incubatieperiode

Chlamydia

14 dagen

Gonorroe

21 dagen

Trichomonas

28 dagen

Mycoplasma

28 dagen

Sommige mensen laten zich graag hertesten na een SOA-behandeling om zeker te zijn dat de SOA verholpen is. We adviseren u een volledige week (7 dagen) te wachten na de laatste dag van je antibioticakuur voordat u zich laat hertesten. Allereerst om zeker te zijn dat er geen (levende) bacteriën/parasieten meer aanwezig zijn in uw lichaam. Daarnaast, omdat deze tijd nodig is om de slijmvliezen (van de geslachtsorganen, anus of keel) te laten herstellen van de infectie.

Ja, voor de meerderheid van de mensen geldt dat zij bij een infectie met een bacteriële of parasitaire SOA geen symptomen ontstaan. Hierom is het belangrijk dat u zich regelmatig laat testen om langetermijngevolgen en besmetting van anderen te voorkomen.

Privacy vragen

Om anonimiteit te verzekeren is onze verpakking volledig discreet. Op de verpakking zal alleen het verzendlabel te zien zijn: zonder een beschrijving van de test of enige indicatie waar het pakket vandaan is gekomen.

Indien u het pakket liever niet thuis ontvangt, maar op een andere locatie zoals een pakket punt, zie de vraag “Ik ontvang mijn pakket liever niet thuis, kan ik het ergens anders ophalen?”

Natuurlijk kan dit! Als u uw pakket niet thuis wilt ontvangen kunt u ervoor kiezen om het bij een PostNL-pakketpunt bij u in de buurt op te halen. Houd er rekening mee dat wanneer u deze optie selecteert u een geldige legitimatie mee moet nemen naar het pakketpunt. Daarnaast is het belangrijk dat na levering bij het pakketpunt u het pakket binnen 7 dagen ophaalt. Doet u dit niet dan zal het pakket automatisch worden geretourneerd naar ons kantoor. Voor verdere vragen over het ophalen van pakketten bij een pakketpunt verwijzen wij u graag door naar PostNL.

Bij HAY is uw privacy prioriteit. Wij verzekeren u dat het pakket verzonden worden in een discrete verpakking. Wanneer uw test wordt verwerkt in ons laboratorium krijgen onze analisten geen van uw persoonlijke gegevens te zien, maar enkel de unieke code van de buis met uw monster. We zorgen er ook voor dat uw testuitslag vertrouwelijk wordt behandeld door deze naar uw door te sturen via een beveiligd account waar alleen u toegang tot heeft. Dit betekent ook dat uw testuitslag niet in uw medisch dossier terecht komt.

Uw anonimiteit en vertrouwelijkheid is bij ons prioriteit. Daarom vragen wij slechts een minimale hoeveelheid informatie van u. Precies voldoende informatie om het pakket te kunnen versturen en de resultaten terug te kunnen koppelen.

Voor verdere details over wat wij met uw data doen verwijzen wij u graag door naar de algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Bij online betaling wordt er onder naam van ‘How Are You Diagnostics’ het verschuldigde van uw rekening afgeschreven. Dit afschrift bevat geen verdere informatie over het product dat is aangeschaft; wederom om uw anonimiteit te waarborgen.

Testprocedure

Iedere zelfafnamekit bevat een resultatenkaartje met daarop een barcode. Bewaar deze goed. Na +/- drie dagen nadat uw monster in ons lab is aangekomen kunt u met deze code uw resultaat opvragen. Hiervoor gaat u naar results.howareyoudiagnostics.com en logt u in met deze code.

De betrouwbaarheid van de test is afhankelijk van het type monster (bijv. urine of een orale swab), de SOA en geslacht. De specificiteit van iedere test vindt u in onderstaande tabel.

SOA

Gender

Specimen

Specificity

Chlamydia

Man

Urine

97.2%

Swab (oraal/anaal)

96.1%

Vrouw

Swab (vaginaal/oraal/anaal)

96.1%

Gonorroe

Man

Urine

99.2%

Swab (oraal/anaal)

97.5%

Vrouw

Swab (vaginaal/oraal/anaal)

99.0%

Trichomonas

Man

Vrouw

Swab (vaginaal)

98.8%

Mycoplasma

Man

Vrouw

Swab (vaginaal)

98.5%

Het is erg belangrijk dat het monster correct wordt afgenomen zodat de ons laboratorium voldoende materiaal heet om te testen. Hier vindt u video’s over hoe het monster het best afgenomen kan worden. Let op: je resultaat kan ook beïnvloed worden door het moment van afname: dit moet altijd ná de incubatieperiode zijn. Kijk hier voor alle incubatieperiodes per SOA.

Wij adviseren u ten minste zeven dagen te wachten voordat u zichzelf hertest met één van onze SOA-testen na afronding van een antibioticakuur. Wanneer u zichzelf hertest vóór deze periode is het mogelijk dat u een vals positief resultaat ontvangt doordat er nog (dode) bacteriën van uw vorige infectie in uw lichaam aanwezig zijn.

Na aankoop – resultaten en behandeling

U vindt uw resultaat via results.howareyoudiagnostics.com. Log hier in met de barcode op het resultatenkaartje uit uw kit.

Wij bieden bij How Are You Diagnostics geen medicatie aan. Wel kunt u via ons resultatenportaal (results.howareyoudiagnostics.com) met uw persoonlijke code een certificaat downloaden. Dit certificaat is ondertekend door onze arts-microbioloog en kunt u gebruiken om aan uw huisarts te tonen. Zo hoeft u niet onnodig hertest te worden en kunt u direct een behandeling aanvragen via uw huisarts.

Nee, u dient zelf in te loggen via results.howareyoudiagnostics.com. Wanneer het resultaat nog niet beschikbaar is kunt u het later nog eens proberen.

Ja, dit kan. Zorg er wel voor dat het monster niet te lang in een erg koude of warme omgeving staat (bij voorkeur een temperatuur tussen de 2 en 32°C. Daarnaast is het belangrijk op de dag te letten; doe de test op een dag dat de post wordt opgehaald (dus niet op zon- of feestdagen).

We raden sterk aan de test direct te verzenden op de dag van afname. Echter, mocht u door onvoorziene omstandigheden dit niet kunnen doen dan kunt u het monster tijdelijk in de koelkast bewaren.

Over het algemeen kan uw monster tegen temperaturen tussen de 2 en 32°C. Echter, voor de zekerheid raden wij het aan uw retourenvelop met uw monster in een PostNL brievenbus te versturen welke binnen staat. Kijk hier om erachter te komen welke PostNL locatie het dichtst bij u in de buurt is!

We raden u aan alle relevante (ex)partner(s) te waarschuwen wanneer u een positief testresultaat ontvangt.

Bestellingen / Administratie

Door onze samenwerking met PostNL hebben wij gratis retourneren voor als onze klanten geregeld. Zorg er wel voor dat u de retourenvelop uit uw pakket gebruikt. Hier hoeft verder geen aanvullende  informatie of postzegels op.

Allereerst is het belangrijk dat u de track-and-trace code checkt waar het pakket zich bevindt. Is het pakket al verzonden? Dan kunnen wij helaas het adres niet meer voor u aanpassen. Echter, u kunt wel contact opnemen met PostNL om via hen het afleveradres aan te passen.

Op het moment verzenden wij nog niet naar buiten Nederland, maar we zijn er wel mee bezig dit in de toekomst mogelijk te maken!

Wij proberen iedere bestelling binnen 24 uur te verzenden nadat u deze heeft geplaatst. Vervolgens hanteert PostNL een standaard leveringstijd van 1-3 werkdagen. U kunt de track-and-trace code gebruiken om te kijken waar uw pakket zich op het moment bevindt.

Van het moment dat uw monster in ons laboratorium aankomt duurt het tussen de 2 en 3 werkdagen tot uw resultaten in uw HAY-account te zien zijn.

U kunt het officiële certificaat vinden via results.howareyoudiagnostics.com. Log hier in met uw barcode en download het certificaat.

Nee, dit kan niet. Wij zijn namelijk een onafhankelijk bedrijf; daardoor zijn onze prijzen ook lager dan bij huisartsen of ziekenhuizen.

Om privacy en anonimiteit te waarborgen geven wij geen resultaten via de telefoon. Uw resultaten zijn beveiligd te vinden via ons resultatenportaal.

Mocht u vragen hebben over uw resultaten dan raden wij u aan dit te bespreken met uw eigen huisarts of specialist, aangezien ons klantenserviceteam niet medisch opgeleid is en daardoor uw resultaten niet kan interpreteren, bespreken of uitleggen.

Chlamydia

Symptomen

Mannen

Vrouwen

 • Abnormal afscheiding
 • Pijn / brandend gevoel bij plassen
 • Pijn in de (bij)ballen
 • Toegenomen afscheiding
 • Pijn in de onderbuik
 • Pijn / brandend gevoel bij plassen
 • Pijn tijdens seks
 • Abnormaal vaginaal bloedverlies

Als u één of meer symptomen hebt of denkt dat u met de SOA besmet bent is het aangeraden tijdelijk geen seksueel contact te hebben. De enige manier om zeker te weten of u bent besmet is door u te laten testen ná de incubatieperiode. Door onze testwijzer in te vullen krijgt een gepersonaliseerd advies welke test(en) wij u aanraden. Al onze testen zijn direct te bestellen in onze webshop.

Wanneer Chlamydia niet behandeld wordt kan het bij zowel mannen als vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid. Echter, de kans dat dit gebeurt is een stuk groter bij vrouwen. Het is dus belangrijk dat u zich regelmatig laat testen. Klik hier voor meer informatie over langetermijngevolgen van Chlamydia.

Chlamydia kan behandeld worden met antibiotica welke oraal genomen kan worden. Helaas kunnen wij deze medicatie niet voorschrijven. Echter, wij bieden u wel een officieel certificaat aan met uw testresultaten zodat u bij uw huisarts direct de juiste medicatie kan ontvangen.

Er zijn verschillende manieren om de kans op een SOA te verminderen, zoals: het gebruik van een condoom, eerlijk zijn tegenover uw sekspartner(s) en regelmatig testen.

Gonorroe

Symptomen

Mannen

Vrouwen

 • Pussende afscheiding
 • Pijn / brandend gevoel bij plassen
 • Toegenomen afscheiding
 • Abnormaal vaginaal bloedverlies
 • Pijn / brandend gevoel bij plassen

Als u één of meer symptomen hebt of denkt dat u met de SOA besmet bent is het aangeraden tijdelijk geen seksueel contact te hebben. De enige manier om zeker te weten of u bent besmet is door u te laten testen ná de incubatieperiode. Door onze testwijzer in te vullen krijgt een gepersonaliseerd advies welke test(en) wij u aanraden. Al onze testen zijn direct te bestellen in onze webshop.

Indien onbehandeld kan Gonorroe bij vrouwen leiden tot een bekkenontsteking welke weer onvruchtbaarheid als gevolg kan hebben. Bij mannen kan een langdurige infectie leiden tot verlittekening van de plasbuis. Verder kunnen baby’s tijdens de geboorte besmet raken in de ogen wat ik sommige gevallen leidt tot blindheid.

Gonorroe kan worden behandeld met antibiotica; dit wordt gedaan met een injectie. Helaas kunnen wij deze medicatie niet voorschrijven. Echter, wij bieden u wel een officieel certificaat aan met uw testresultaten zodat u bij uw huisarts direct de juiste medicatie kan ontvangen.

Er zijn verschillende manieren om de kans op een SOA te verminderen, zoals: het gebruik van een condoom, eerlijk zijn tegenover uw sekspartner(s) en regelmatig testen.

Trichomonas

Symptomen

Mannen

Vrouwen

Abnormale afscheiding

Onsteking van de eikel / huid penis.

Pijn / brandend gevoel bij plassen

Rode / ontstoken / pijnlijke vagina en/of vulva

Jeukende vagina

Abnormale vaginale geur

Geel-groen vaginaal vocht

Pijn / brandend gevoel bij plassen

Als u één of meer symptomen hebt of denkt dat u met de SOA besmet bent is het aangeraden tijdelijk geen seksueel contact te hebben. De enige manier om zeker te weten of u bent besmet is door u te laten testen ná de incubatieperiode. Door onze testwijzer in te vullen krijgt een gepersonaliseerd advies welke test(en) wij u aanraden. Al onze testen zijn direct te bestellen in onze webshop.

Trichomonas veroorzaakt doorgaans geen ernstige langetermijngevolgen. Echter, het heeft wel een negatief effect op uw slijmvliezen (geslachtsorganen, anus, keel) waardoor je een grotere kans hebt een andere SOA op te lopen. Daarom blijft het belangrijk regelmatig te testen.

Trichomonas kan behandeld worden met antibiotica welke oraal genomen kan worden. Helaas kunnen wij deze medicatie niet voorschrijven. Echter, wij bieden u wel een officieel certificaat aan met uw testresultaten zodat u bij uw huisarts direct de juiste medicatie kan ontvangen.

Er zijn verschillende manieren om de kans op een SOA te verminderen, zoals: het gebruik van een condoom, eerlijk zijn tegenover uw sekspartner(s) en regelmatig testen.

Mycoplasma

Symptomen

Mannen

Vrouwen

 • Pussende afscheiding
 • Pijn / brandend gevoel bij plassen
 • Toegenomen afscheiding
 • Abnormaal vaginaal bloedverlies
 • Pijn / brandend gevoel bij plassen

Als u één of meer symptomen hebt of denkt dat u met de SOA besmet bent is het aangeraden tijdelijk geen seksueel contact te hebben. De enige manier om zeker te weten of u bent besmet is door u te laten testen ná de incubatieperiode. Door onze testwijzer in te vullen krijgt een gepersonaliseerd advies welke test(en) wij u aanraden. Al onze testen zijn direct te bestellen in onze webshop.

Mycoplasma is said to increase the chance of miscarriage and premature birth in pregnant women. For a more detailed explanation of long-term consequences, visit the STD specific page on the FAQs

Mycoplasma kan behandeld worden met antibiotica welke oraal genomen kan worden. Helaas kunnen wij deze medicatie niet voorschrijven. Echter, wij bieden u wel een officieel certificaat aan met uw testresultaten zodat u bij uw huisarts direct de juiste medicatie kan ontvangen.

Er zijn verschillende manieren om de kans op een SOA te verminderen, zoals: het gebruik van een condoom, eerlijk zijn tegenover uw sekspartner(s) en regelmatig testen.