Prostaat

Het is helaas mogelijk dat u te maken krijgt met prostaatproblemen op momenten dat u het niet verwacht en dit kan behoorlijk vervelend zijn. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met plassen, vaak moeten plassen of zelfs pijnlijke gevoelens ervaren. Deze test, de prostaattest, kan u helpen om problemen in een vroeg stadium op te sporen, zodat u snel actie kunt ondernemen om ze aan te pakken. Als u merkt dat u vaker dan normaal moet plassen of andere ongemakken ervaart, kan het dus tijd zijn om uw prostaat te laten checken. Of als u natuurlijk preventief wilt testen op prostaatproblemen.

Om u een indicatie te geven van uw prostaatgezondheid, worden de volgende bepalingen gedaan:

  • PSA
 • icon Het is volledig anoniem;
 • icon U kunt altijd bij ons terecht:
 • icon U hoeft niet direct naar een zorgverlener;
 • icon De test is even betrouwbaar als die in het ziekenhuis gebruikt wordt;
 • icon Onze klinisch chemicus beoordeelt uw resultaten en geeft u advies op maat;

Bepalingen en gevolgen

Prostaat 

De prostaat is een klier die alleen bij mannen voorkomt en ongeveer zo groot is als een walnoot. Het bevindt zich onder de blaas en de plasbuis loopt erdoorheen. De prostaat produceert PSA, een eiwit dat zich mengt met zaadcellen tijdens de zaadlozing. Naarmate mannen ouder worden, kan de prostaat groter worden en plasklachten veroorzaken, zoals frequent of moeilijk urineren.

Een verhoogd niveau van PSA in het bloed kan wijzen op prostaatkanker, maar het kan ook het gevolg zijn van een ontsteking of een goedaardige vergroting van de prostaat. Bij aanzienlijk verhoogde waarden kan doorverwijzing naar een arts nodig zijn voor verdere diagnose en behandeling. PSA-waarden nemen toe met de leeftijd en kunnen ook verhoogd zijn na prostaatchirurgie of andere ingrepen in de buurt van de prostaat, evenals door druk op de prostaat na langdurig fietsen.

Om het risico op prostaatproblemen te verminderen, kunnen mannen gezonde leefgewoonten aannemen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet met veel groenten en fruit, en het vermijden van tabaksproducten.

U kunt verschillende symptomen ervaren als u last heeft van prostaatproblemen:

 • Moeite met plassen: u kunt een zwakke urinestraal hebben, een gevoel van onvolledige lediging van de blaas ervaren, het gevoel hebben dat u moet persen om te plassen en een verhoogde drang om te plassen.
 • Frequente en dringende behoefte om te plassen: dit kan ervoor zorgen dat u ‘s nachts vaak moet opstaan om te plassen.
 • Bloed in de urine: als u bloed in de urine ziet, kan dit een teken zijn van een ontsteking of een andere aandoening van de prostaat.
 • Pijnlijke ejaculatie: dit kan ervaren worden als pijn, branderigheid of druk in het gebied van de prostaat of het rectum.
 • Pijn of ongemak in het bekkengebied: dit kan variëren van milde pijn tot ernstige pijn en kan gepaard gaan met rugpijn.

 

Er zijn verschillende manieren om prostaatproblemen te behandelen, afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening. Hier zijn enkele opties:

 • Medicatie
 • Chirurgie

Onze Prostaattest

Om erachter te komen of u te maken heeft met prostaatproblemen biedt How Are You Diagnostics de Prostaat zelfafnametest aan.

De testen van How Are You Diagnostics worden geanalyseerd in ons eigen ISO 15189 en NEN 7510 gecertificeerde laboratorium en beoordeeld door onze eigen specialisten (klinisch chemicus).

Wij onderscheiden ons door het grootste deel van onze testen via een zelfafnamekit aan te bieden. Dit betekent dat u onze testen op elk postadres kunt laten bezorgen, waarna u zelf de monsterafname voor de gekozen test op ieder moment kunt uitvoeren. U kunt dus net als bij een zelftest/thuistest uw monster thuis afnemen.

Soortgelijke testen die u kunt aanvragen bij uw huisarts (of in het ziekenhuis) zijn al vaak dubbel zo duur. Tevens moet u een afspraak maken en u moet op afspraak komen om een bloedafname te doen.

Hoe werkt het? 

Wij hebben speciale thuis testen ontwikkeld zodat jij ze gemakkelijk thuis, op ieder gewenst moment, kunt uitvoeren. Het geeft snel zekerheid en helpt belangrijke vragen te beantwoorden.

Om de test uit te voeren maakt u gebruik van onze How Are You Diagnostics App. Deze App is te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Hierin maakt u een persoonlijk account aan, koppelt u de test aan uw account en wordt u stap voor stap uitgelegd hoe u de test uitvoert. Verstuur de test en ontvang het resultaat in uw persoonlijke account van onze beveiligde App. Het is niet mogelijk om het testresultaat te ontvangen zonder het gebruik van de App.

Verstuur de test zo snel mogelijk na afname; dit kan gratis via een reguliere PostNL brievenbus.

Tijdens het gehele proces gaan we vertrouwelijk met uw gegevens om. Na ontvangst in het laboratorium ontvangt u binnen 5 werkdagen de resultaten in de App. U ontvangt een melding als het resultaat beschikbaar is.

Inhoud en stappenplan 

Inhoud van de test:

 • informatiebrief;
 • vingerprikset (alcoholdoekje, vingerprikker, gaasje en een pleister);
 • afnamebuisje;
 • retouroplossing (RigidSafetyBag en een gefrankeerde retourenvelop).

De afname instructies zijn te vinden in de How Are You Diagnostics App.

 

Testen in vier stappen:

 1. Download de How Are You Diagnostics App
  Download onze App in de App Store (iOS) of Google Play Store (Android).
  Registreer een account of log in.
 2. Doe de test
  Scan de code van de buis/container of voer deze handmatig in.
  Start de afname.
 3. Verstuur de test
  Verstuur de test naar ons laboratorium.
 4. Ontvang het testresultaat
  Ontvang en bekijk het resultaat van de test in de App.

BENT U BENIEUWD NAAR ONZE

ANDERE TESTEN?