Nierfunctie

U merkt lang niets van een slechte nierfunctie. Symptomen en klachten die kunnen wijzen op nierschade lijken vaak op alledaagse symptomen en klachten. Bij nierschade is de filterende werking van de nieren verminderd, wat leidt tot ophoping van schadelijke stoffen in uw lichaam.

Gezondheidsproblemen die kunnen wijzen op nierschade komen in veel gevallen pas voor wanneer er al ernstige nierschade is ontstaan. Nierschade wordt dan ook vaak pas (te) laat ontdekt.

Nieren zijn essentieel voor onze gezondheid. (Gezonde) Nieren filteren namelijk uw bloed. De nieren laten de waardevolle stoffen, zoals eiwitten, glucose en vitaminen in uw bloed en filteren afvalstoffen uit uw bloed.

De nieren zorgen voor genoeg vocht en zout in uw lichaam; regelen de bloeddruk en maken o.a. hormonen aan die zorgen voor voldoende rode bloedcellen.

Om een nieraandoening tijdig op te sporen, is het raadzaam uw nierfunctie te controleren. Indien nierschade niet (tijdig) behandeld wordt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen zoals nierfalen en andere ziektes.

Met deze test krijgt u inzage in uw nierfunctie. Om een indicatie te geven over uw nierfunctie worden de volgende bepalingen gedaan:

  • Kreatinine in bloed
    • Een afvalstof in uw lichaam die door de nieren gefilterd moet worden en uitgescheiden wordt in de urine.
    • Uit de kreatinine waarde wordt de eGFR (geschatte glomulaire filtratie snelheid) berekend. Dit is een maat voor werking van de nieren.
  • Kreatinine en albumine in urine
    • Kreatinine wordt door de nieren gefilterd en uitgescheiden in de urine maar het eiwit albumine behoort niet uitgescheiden te worden.
    • De berekende albumine/ kreatinine ratio laat zien of er sprake is van te veel albumine in de urine.
  • icon Het is volledig anoniem;
  • icon U kunt altijd bij ons terecht:
  • icon U hoeft niet direct naar een zorgverlener;
  • icon De test is even betrouwbaar als die in het ziekenhuis gebruikt wordt;
  • icon Onze klinisch chemicus beoordeelt uw resultaten en geeft u advies op maat;

Bepaling en gevolgen

De nieren filteren afvalstoffen uit uw bloed. Elke nier bestaat uit filtertjes. Door het filteren worden afvalstoffen uitgescheiden in de urine. Die stroomt via het nierbekken naar de urineleider en gaat via de blaas naar buiten.

De nieren zijn verantwoordelijk voor:

  • Het filteren van uw bloed: hierdoor worden afvalstoffen in de urine uitgescheiden. Bij een slechte nierfunctie hopen de afvalstoffen zich op.
  • Het produceren van hormonen: bijvoorbeeld hormonen die uw bloeddruk regelen en hormonen die de aanmaak van rode bloedcellen stimuleren. U kunt daardoor last krijgen van hoge bloeddruk. Bij ernstige nierschade kunt u bloedarmoede krijgen.
  • Het regelen van het vocht- en zoutpeil in uw lichaam: Bij ernstige nierschade kunt u vocht vasthouden, bijvoorbeeld in uw benen.
  • Om vitamine D actief te maken, moet het eerst worden geactiveerd in de nieren. Dit gebeurt nadat het lichaam vitamine D heeft verkregen via zonlicht op de huid en voeding. Bij nierschade kan dit proces minder goed verlopen, wat resulteert in een verminderde activering van vitamine D. Hierdoor wordt er minder kalk opgenomen, wat kan leiden tot verzwakking van de botten.

 

Bepaling

Het bepalen van de nierfunctie wordt gedaan door het meten van kreatinine in bloed waarmee de eGFR (geschatte glomulaire filtratie snelheid) berekend kan worden. Ook wordt albumine en kreatinine in urine gemeten. Op basis van deze gegevens kunnen we een indicatie geven over de werking van uw nieren.

 

Kreatine

Kreatinine is een afvalstof die ontstaat bij de afbraak van kreatine in de spieren. Vervolgens komt kreatinine in de bloedcirculatie en wordt door de nieren gefiltreerd en in de urine uitgescheiden. Kreatine speelt een rol bij de productie van energie die nodig is voor de werking van spieren.

Kreatine kan ook worden gemeten door middel van een bloed- of urinemonster. De hoeveelheid kreatinine in het bloed is afhankelijk van de nierfunctie, maar ook van de hoeveelheid spieren. Bij mannen is het kreatinine dan ook hoger dan bij vrouwen. Hoe minder de nieren werken, des te meer kreatine in het bloed

 

eGFR

De nierfunctie, de GFR (glomerulaire filtratiesnelheid), kan geschat worden op basis van de kreatininewaarde in het bloed. Dit getal geeft aan hoeveel bloed de nieren per minuut kunnen filteren/zuiveren.

 

Albumine

Albumine is een eiwit in het bloed. Het wordt gemeten in urine-analyses om te bepalen of er veranderingen zijn in de nierfunctie. Normaal gesproken plast u nauwelijks eiwit uit, maar als de nieren slecht werken filteren ze minder goed. Hierdoor laten ze eiwitten uit het bloed door. Als veel albumine in de urine aanwezig is, kan dit wijzen op nierproblemen, zoals nierschade of een nierziekte.

 

Gevolgen

Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes, maar het kan ook ontstaan door een ontsteking of nierziekte.

Bij beginnende nierschade, wanneer uw nieren licht beschadigd zijn, passen uw nieren zich nog aan. Ze gaan harder werken. Hiermee vangen ze het verlies van de deels weggevallen nierfunctie op. Maar zonder behandeling raken uw nieren steeds verder beschadigd. Totdat uw nieren hun werk niet goed meer kunnen doen. Vaak merkt u pas als er iets mis is met uw nieren als ze nog maar voor 30% werken. Pas dan ontstaan de meeste symptomen en klachten. Daarom is het belangrijk uw nieren regelmatig te controleren.

Er bestaan veel verschillende symptomen en klachten die kunnen wijzen op nierschade. Mogelijke symptomen van nierschade zijn:

  • Bloedarmoede;
  • Hoge bloeddruk;
  • Jeuk en huidklachten;
  • Spierkrampen;
  • Weinig energie/vermoeidheid;
  • Misselijkheid;
  • Vatbaar voor infecties;
  • Gevoelig voor botbreuken;

De symptomen en klachten die optreden kunnen verschillen per persoon en zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, kan dit het risico op nierfalen en hart- en vaatziekten verhogen.

Als eenmaal duidelijk is dat er sprake is van nierschade, is het is belangrijk om verder nierfunctieverlies te voorkomen of te vertragen. Daarbij spelen de bekende risicofactoren een rol, zoals roken, hypertensie, verhoogde bloedspiegels van cholesterol en vetten, overgewicht en suikerziekte.

U kunt nierfunctieverlies beperken door:

  • Een gezonde levensstijl voor een goede stofwisseling (genoeg bewegen, genoeg vitaminen en mineralen);
  • Stoppen met roken;
  • Afvallen bij overgewicht;

Voorkomen van medicijnen die slecht zijn voor de nier (zoals ontstekingsremmende geneesmiddelen).

Onze Nierfunctie test

Om erachter te komen of u te maken heeft met nierschade biedt How Are You Diagnostics de Nierfunctie zelfafnametest aan.

De testen van How Are You Diagnostics worden geanalyseerd in ons eigen ISO 15189 en NEN 7510 gecertificeerde laboratorium en beoordeeld door onze eigen specialisten (klinisch chemicus).

Wij onderscheiden ons door het grootste deel van onze testen via een zelfafnamekit aan te bieden. Dit betekent dat u onze testen op elk postadres kunt laten bezorgen, waarna u zelf de monsterafname voor de gekozen test op ieder moment kunt uitvoeren. U kunt dus net als bij een zelftest/thuistest uw monster thuis afnemen.

Soortgelijke testen die u kunt aanvragen bij uw huisarts (of in het ziekenhuis) zijn al vaak dubbel zo duur. Tevens moet u een afspraak maken en u moet op afspraak komen om een bloedafname te doen.

Hoe werkt het?

Wij hebben speciale thuis testen ontwikkeld zodat jij ze gemakkelijk thuis, op ieder gewenst moment, kunt uitvoeren. Het geeft snel zekerheid en helpt belangrijke vragen te beantwoorden.

Om de test uit te voeren maakt u gebruik van onze How Are You Diagnostics App. Deze App is te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Hierin maakt u een persoonlijk account aan, koppelt u de test aan uw account en wordt u stap voor stap uitgelegd hoe u de test uitvoert. Verstuur de test en ontvang het resultaat in uw persoonlijke account van onze beveiligde App. Het is niet mogelijk om het testresultaat te ontvangen zonder het gebruik van de App.

Verstuur de test zo snel mogelijk na afname; dit kan gratis via een reguliere PostNL brievenbus.

Tijdens het gehele proces gaan we vertrouwelijk met uw gegevens om. Na ontvangst in het laboratorium ontvangt u binnen 5 werkdagen de resultaten in de App. U ontvangt een melding als het resultaat beschikbaar is.

Inhoud en stappenplan 

Inhoud van de test:

  • informatiebrief;
  • vingerprikset (alcoholdoekje, vingerprikker, gaasje en een pleister);
  • bloedafnamebuisje;
  • urine afname set (urine bakje, pipet);
  • urine afnamebuisje;
  • retouroplossing (RigidSafetyBag en een gefrankeerde retourenvelop).

De afname instructies zijn te vinden in de How Are You Diagnostics App.

 

Testen in vier stappen:

  1. Download de How Are You Diagnostics App
    Download onze App in de App Store (iOS) of Google Play Store (Android).
    Registreer een account of log in.
  2. Doe de test
    Scan de code van de buis/container of voer deze handmatig in.
    Start de afname.
  3. Verstuur de test
    Verstuur de test naar ons laboratorium.
  4. Ontvang het testresultaat
    Ontvang en bekijk het resultaat van de test in de App.

BENT U BENIEUWD NAAR ONZE

ANDERE TESTEN?