MYCOPLASMA ZELFTEST

  • Huisartsen en GGD’s testen niet standaard op deze SOA;
  • Geeft vaak weinig tot geen symptomen;
  • Komt vaker voor dan Gonorroe;
  • Incubatieperiode is 8-28 dagen na blootstelling aan de SOA.

Wat is Mycoplasma?

Mycoplasma is een SOA welke wordt veroorzaakt door de bacterie Mycoplasma genitalium. Wanneer u zich bij de huisarts of GGD laat testen wordt er niet standaard op Mycoplasma getest; hierdoor wordt het regelmatig gemist. Ondanks dat de SOA wat onbekend is blijkt uit onderzoek dat Mycoplasma vaker voorkomt dan Gonorroe.

Hoe krijg ik Mycoplasma?

Mycoplasma kan worden overgedragen bij onveilig seksueel contact en kan een besmetting veroorzaken in de geslachtsorganen (vagina en penis) en urinewegen. Iemand kan Mycoplasma krijgen via verschillende vormen van seksueel contact, zoals vaginale penetratie, vagina-op-vagina, vingeren of het gebruik van gedeelde of niet-schoongemaakte seksspeeltjes.

Heb ik Mycoplasma?

Net zoals bij de meeste SOA’s kunnen de symptomen bij Mycoplasma tussen mannen en vrouwen verschillen. De symptomen zijn hieronder per geslacht op een rijtje gezet.

Symptomen bij de man

  • Waterige afvloed uit de penis
  • Pijn / brandend gevoel bij het plassen

Symptomen bij de vrouw

  • Toegenomen of abnormale afscheiding
  • Ontsteking van de urinebuis, baarmoederhals en/of eierstokken

Herkent u een of meerdere van de bovengenoemde symptomen van Mycoplasma? Vul onze testwijzer in. Deze geeft u gepersonaliseerd advies of u getest moet worden op Mycoplasma en andere SOA’s.

Wat zijn de risico’s?

Aangezien er niet standaard op Mycoplasma wordt getest bij huisartsen en GGD’s is er ook minder bekend over de gevolgen van een infectie met Mycoplasma. Wanneer u bent blootgesteld aan Mycoplasma is het belangrijk dat u zich zo snel mogelijk laat testen. Een besmetting met Mycoplasma verhoogt namelijk de kans op andere SOA’s, en bij zwangere vrouwen de kans op een miskraam of vroeggeboorte.

Wanneer moet ik me laten testen?

Omdat er niet standaard getest wordt op Mycoplasma is de duur van de incubatietijd nog onduidelijk. Voor de zekerheid houden wij een relatief lange incubatietijd aan van 8-28 dagen. Dat wil zeggen dat vóór die tijd de bacterie potentieel nog niet aantoonbaar bij u is. Indien u symptomen ervaart raden wij aan in ieder geval 8 dagen te wachten voordat u zich test. Indien u geen symptomen ervaart raden wij u aan langer te wachten, minimaal 28 dagen. Wanneer u zich te vroeg laat testen is het mogelijk dat de uitslag aangeeft dat u niet besmet bent terwijl u dat eigenlijk wel bent. Als u geen klachten heeft is het belangrijk, dat u de hierboven aangeraden incubatieperiode afwacht voordat u een SOA zelftest afneemt.

Behandeling

Mycoplasma kan gemakkelijk behandeld worden met antibiotica welke u oraal kan innemen. Bij How Are You Diagnostics kunt u na afloop van uw test een certificaat downloaden met de uitslag. Indien u positief bent getest voor Mycoplasma kunt u dit certificaat aan uw huisarts tonen zodat u niet opnieuw getest hoeft te worden, maar direct een behandeling kan krijgen.

Testen in 5 stappen

Download de HAY app

Nadat u de zelfafnametest heeft ontvangen kunt u de test doorlopen door middel van onze HAY app. Deze app is bedoeld om de door u aangeschafte zelfafnamekits te registreren en de resultaten van de laboratoriumanalyses aan u persoonlijk terug te koppelen op een beveiligde manier.

Download hier de HAY app

Wat wilt u testen?