Leverfunctie

U merkt lang niets van een slechte leverfunctie. Symptomen en klachten die kunnen wijzen op een afwijking in de lever lijken vaak op alledaagse symptomen en klachten. Leverziekte komt in veel gevallen pas voor wanneer er al ernstige schade is ontstaan. Een afwijking wordt dan ook vaak pas (te) laat ontdekt.

Symptomen die kunnen voorkomen bij een leveraandoening zijn: zwellingen van de lever, geelzucht en vermoeidheid.

De lever is essentieel voor onze gezondheid en het heeft belangrijke functies:

 • Het omzetten van afvalstoffen zodat deze kunnen worden uitgescheiden (verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam);
 • De stofwisseling en opslag van vetten, eiwitten en koolhydraten (het omzetten en opslaan van stoffen die energie bevatten);
 • De vorming van gal, een vloeistof die ervoor zorgt dat vet-oplosbare stoffen het lichaam via de lever kunnen verlaten en dat vetten en vet-oplosbare vitamines uit voeding worden gehaald.

Om een leveraandoening op te sporen is het raadzaam uw leverfunctie te laten controleren. Een aandoening in de lever geeft een verhoogd risico op leverziekten en hart- en vaatziekten.

Met deze test krijgt u inzage in uw leverfunctie. Om een indicatie te geven over uw leverfunctie worden de volgende bepalingen gedaan:

 • ALAT;
  • Een leverenzym dat gemeten kan worden om een leverziekte vast te stellen.
 • Gamma-GT (gGT)
  • Een enzym dat in de lever wordt gemaakt en helpt bij de omzetting van bepaalde aminozuren (zoals ASAT en ALAT).
 • icon Het is volledig anoniem;
 • icon U kunt altijd bij ons terecht:
 • icon U hoeft niet direct naar een zorgverlener;
 • icon De test is even betrouwbaar als die in het ziekenhuis gebruikt wordt;
 • icon Onze klinisch chemicus beoordeelt uw resultaten en geeft u advies op maat;

ALAT

ALAT (alanine aminotransferase) is een leverenzym dat gemeten wordt om een leverziekte vast te stellen. Een enzym is een eiwit dat ervoor zorgt dat een bepaalde stof wordt omgezet in een andere stof. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het afbreken van alcohol of medicijnen. ALAT is vooral in de lever aanwezig, maar komt ook in kleine hoeveelheden voor in spieren, de nieren en het hart. Als levercellen beschadigd raken, lekt ALAT vanuit de lever in het bloed. Dit zorgt voor een stijging van de concentratie ALAT in het bloed. Dit kan gebeuren vóórdat er klachten of symptomen zijn die kunnen wijzen op leverschade. Aangezien ALAT voornamelijk in de lever aanwezig is, is dit de meest specifieke bepaling waarmee mogelijke schade aan levercellen kan worden vastgesteld.

 

Gamma-GT (gGT)

Gamma-glutamyltransferase (Gamma-GT of GGT) is een enzym dat in de lever wordt gemaakt en helpt bij de omzetting van bepaalde aminozuren (zoals ASAT en ALAT). Gamma-GT is ook aanwezig in de nieren, alvleesklier, milt, hart en brein. Normaal is de concentratie van Gamma-GT in het bloed erg laag, maar bij zware belasting van de lever kan de hoeveelheid behoorlijk stijgen. Dit gebeurt als de lever in korte tijd veel stoffen krijgt aangevoerd om te verwerken, bijvoorbeeld bij (extreem) gebruik van alcohol of medicijnen.

 

Gevolgen

De meest voorkomende oorzaken van leverziekten zijn:

 • (Extreem) alcohol gebruik
 • Medicijngebruik
 • Virussen, bijvoorbeeld Hepatitis
 • Aangeboren afwijkingen
 • Stofwisselingsziekten

De lever heeft een grote reservecapaciteit: als een deel van de lever niet goed werkt, kan een ander deel zonder al te veel moeite harder werken om het gemis op te vangen. Het nadeel hiervan is dat een leveraandoening vaak pas in een verder gevorderd stadium ontdekt wordt.

Er kunnen verschillende ziektes optreden bij een leveraandoening:

 • Levercirrose (verlittekening van de lever)
 • Levertumor
 • Hepatitis
 • Leververvetting

Onze Leverfunctie test 

De Leverfunctie test die wij bij How Are You Diagnostics aanbieden is dezelfde laboratoriumtest zoals ook door ziekenhuislaboratoria worden uitgevoerd. 

Wij onderscheiden ons door het grootste deel van onze testen via een zelfafnamekit aan te bieden. Dit betekent dat u onze testen op elk postadres kunt laten bezorgen, waarna u zelf de monsterafname voor de gekozen test op ieder moment kunt uitvoeren. U kunt dus net als bij een zelftest/thuistest uw monster thuis afnemen.

Voor sommige bepalingen kunt u ook een zelftest kopen bij de drogist of apotheek. U moet dan een druppel bloed op een speciaal stripje laten vallen en u krijgt direct de uitslag. De zelftest geeft u een indruk van het gehalte van de bepaling in het bloed. 

Bij een zelftest moet u zelf het resultaat interpreteren wat lastig is als u hier niet bevoegd voor bent zoals een arts (klinisch chemicus). Het is betrouwbaarder om de test uit te voeren in een laboratorium met de juiste apparatuur en het resultaat te laten bepalen door een arts (klinisch chemicus). 

Soortgelijke testen die u kunt aanvragen bij uw huisarts (of in het ziekenhuis) zijn al vaak dubbel zo duur. Tevens moet u een afspraak maken en u moet op afspraak komen om een bloedafname te doen

Hoe werkt het? 

Onze zelfafnamekits voor thuis zijn speciaal ontwikkeld om eenvoudig zelf een monster te kunnen afnemen, namelijk: middels een prikje in de vinger dient u een aantal druppels bloed te verzamelen in de bloedbuis. 

Via duidelijke instructies wordt u in stappen uitgelegd hoe dit te doen. De monsters worden door u op een veilige manier via de normale post, in de speciaal voor dit doel bijgesloten verpakking opgestuurd. Direct na ontvangst voeren wij de diagnostiek uit. 

Het resultaat van de analyse wordt na interpretatie door de klinisch chemicus binnen 3 werkdagen teruggekoppeld. Deze resultaten kunt u inzien op onze resultatenpagina. Per bepaling krijgt u de door ons gemeten waarde door, of deze waarde hoog, laag of normaal is en aanvullend advies van onze Klinisch Chemicus over hoe de resultaten te interpreteren.  

Inhoud en stappenplan 

Bestelt u bij ons de zelfafnametest? Dan ontvangt u per post de volgende materialen: 

 • Een begeleidende brief en instructies; 
 • Een resultatenkaartje met unieke inlogcode voor ons resultatenportaal; 
 • Een bloedprikset (met vingerprikkers, een gaasje en pleisters); 
 • Een speciaal bloedbuisje voor het bloedmonster; 
 • Een transportzakje en gefrankeerde retourenvelop. 

De retourzending van uw bloedmonster gebeurt in een speciale verpakking voor medische post. Maak daarom altijd gebruik van de bijgeleverde retourenvelop. Deze kunt u gerust in iedere PostNL brievenbus afleveren.

 

Het proces van de zelfafnametest ziet er als volgt uit: 

 1. Lees de brief goed door en bewaar het resultatenkaartje met uw code goed (deze heeft u namelijk nodig om uw resultaat in te kunnen zien); 
 2. Neem uw bloedmonster af volgens de bijgevoegde instructies; 
 3. Verstuur binnen 24 uur het bloedmonster van uw test op naar het laboratorium; 
 4. Onze specialisten analyseren uw bloedmonster; 
 5. Bekijk de resultaten van de test en het uitgebreide rapport via ons resultatenportaal: results.howareyoudiagnostics.com. 

BENT U BENIEUWD NAAR ONZE

ANDERE TESTEN?