Leverfunctie

U merkt lang niets van een slechte leverfunctie. Symptomen en klachten die kunnen wijzen op een afwijking in de lever lijken vaak op alledaagse symptomen en klachten. Leverziekte komt in veel gevallen pas voor wanneer er al ernstige schade is ontstaan. Een afwijking wordt dan ook vaak pas (te) laat ontdekt.

Symptomen die kunnen voorkomen bij een leveraandoening zijn: zwellingen van de lever, geelzucht en vermoeidheid.

De lever is essentieel voor onze gezondheid en het heeft belangrijke functies:

 • Het omzetten van afvalstoffen zodat deze kunnen worden uitgescheiden (verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam);
 • De stofwisseling en opslag van vetten, eiwitten en koolhydraten (het omzetten en opslaan van stoffen die energie bevatten);
 • De vorming van gal, een vloeistof die ervoor zorgt dat vet-oplosbare stoffen het lichaam via de lever kunnen verlaten en dat vetten en vet-oplosbare vitamines uit voeding worden gehaald.

Om een leveraandoening op te sporen is het raadzaam uw leverfunctie te laten controleren. Een aandoening in de lever geeft een verhoogd risico op leverziekten en hart- en vaatziekten.

Met deze test krijgt u inzage in uw leverfunctie. Om een indicatie te geven over uw leverfunctie worden de volgende bepalingen gedaan:

 • ALAT;
  • Een leverenzym dat gemeten kan worden om een leverziekte vast te stellen.
 • Gamma-GT (gGT)
  • Een enzym dat in de lever wordt gemaakt en helpt bij de omzetting van bepaalde aminozuren (zoals ASAT en ALAT).
 • icon Het is volledig anoniem;
 • icon U kunt altijd bij ons terecht:
 • icon U hoeft niet direct naar een zorgverlener;
 • icon De test is even betrouwbaar als die in het ziekenhuis gebruikt wordt;
 • icon Onze klinisch chemicus beoordeelt uw resultaten en geeft u advies op maat;

Bepalingen en gevolgen leverziekten

ALAT

ALAT (alanine aminotransferase) is een leverenzym dat gemeten wordt om een leverziekte vast te stellen. Een enzym is een eiwit dat ervoor zorgt dat een bepaalde stof wordt omgezet in een andere stof. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het afbreken van alcohol of medicijnen. ALAT is vooral in de lever aanwezig, maar komt ook in kleine hoeveelheden voor in spieren, de nieren en het hart. Als levercellen beschadigd raken, lekt ALAT vanuit de lever in het bloed. Dit zorgt voor een stijging van de concentratie ALAT in het bloed. Dit kan gebeuren vóórdat er klachten of symptomen zijn die kunnen wijzen op leverschade. Aangezien ALAT voornamelijk in de lever aanwezig is, is dit de meest specifieke bepaling waarmee mogelijke schade aan levercellen kan worden vastgesteld.

 

Gamma-GT (gGT)

Gamma-glutamyltransferase (Gamma-GT of GGT) is een enzym dat in de lever wordt gemaakt en helpt bij de omzetting van bepaalde aminozuren (zoals ASAT en ALAT). Gamma-GT is ook aanwezig in de nieren, alvleesklier, milt, hart en brein. Normaal is de concentratie van Gamma-GT in het bloed erg laag, maar bij zware belasting van de lever kan de hoeveelheid behoorlijk stijgen. Dit gebeurt als de lever in korte tijd veel stoffen krijgt aangevoerd om te verwerken, bijvoorbeeld bij (extreem) gebruik van alcohol of medicijnen.

 

Gevolgen

De meest voorkomende oorzaken van leverziekten zijn:

 • (Extreem) alcohol gebruik
 • Medicijngebruik
 • Virussen, bijvoorbeeld Hepatitis
 • Aangeboren afwijkingen
 • Stofwisselingsziekten

De lever heeft een grote reservecapaciteit: als een deel van de lever niet goed werkt, kan een ander deel zonder al te veel moeite harder werken om het gemis op te vangen. Het nadeel hiervan is dat een leveraandoening vaak pas in een verder gevorderd stadium ontdekt wordt.

Er kunnen verschillende ziektes optreden bij een leveraandoening:

 • Levercirrose (verlittekening van de lever)
 • Levertumor
 • Hepatitis
 • Leververvetting

Onze Leverfunctie test 

De Leverfunctie test die wij bij How Are You Diagnostics aanbieden is dezelfde laboratoriumtest zoals ook door ziekenhuislaboratoria worden uitgevoerd. 

Wij onderscheiden ons door het grootste deel van onze testen via een zelfafnamekit aan te bieden. Dit betekent dat u onze testen op elk postadres kunt laten bezorgen, waarna u zelf de monsterafname voor de gekozen test op ieder moment kunt uitvoeren. U kunt dus net als bij een zelftest/thuistest uw monster thuis afnemen.

Voor sommige bepalingen kunt u ook een zelftest kopen bij de drogist of apotheek. U moet dan een druppel bloed op een speciaal stripje laten vallen en u krijgt direct de uitslag. De zelftest geeft u een indruk van het gehalte van de bepaling in het bloed. 

Bij een zelftest moet u zelf het resultaat interpreteren wat lastig is als u hier niet bevoegd voor bent zoals een arts (klinisch chemicus). Het is betrouwbaarder om de test uit te voeren in een laboratorium met de juiste apparatuur en het resultaat te laten bepalen door een arts (klinisch chemicus). 

Soortgelijke testen die u kunt aanvragen bij uw huisarts (of in het ziekenhuis) zijn al vaak dubbel zo duur. Tevens moet u een afspraak maken en u moet op afspraak komen om een bloedafname te doen

Hoe werkt het? 

Wij hebben speciale thuis testen ontwikkeld zodat jij ze gemakkelijk thuis, op ieder gewenst moment, kunt uitvoeren. Het geeft snel zekerheid en helpt belangrijke vragen te beantwoorden.

Om de test uit te voeren maakt u gebruik van onze How Are You Diagnostics App. Deze App is te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Hierin maakt u een persoonlijk account aan, koppelt u de test aan uw account en wordt u stap voor stap uitgelegd hoe u de test uitvoert. Verstuur de test en ontvang het resultaat in uw persoonlijke account van onze beveiligde App. Het is niet mogelijk om het testresultaat te ontvangen zonder het gebruik van de App.

Verstuur de test zo snel mogelijk na afname; dit kan gratis via een reguliere PostNL brievenbus.

Tijdens het gehele proces gaan we vertrouwelijk met uw gegevens om. Na ontvangst in het laboratorium ontvangt u binnen 5 werkdagen de resultaten in de App. U ontvangt een melding als het resultaat beschikbaar is.

Inhoud en stappenplan leverfunctie test

Inhoud van de test:

 • informatiebrief;
 • vingerprikset (alcoholdoekje, vingerprikker, gaasje en een pleister);
 • afnamebuisje;
 • retouroplossing (RigidSafetyBag en een gefrankeerde retourenvelop).

De afname instructies zijn te vinden in de How Are You Diagnostics App.

 

Testen in vier stappen:

 1. Download de How Are You Diagnostics App
  Download onze App in de App Store (iOS) of Google Play Store (Android).
  Registreer een account of log in.
 2. Doe de test
  Scan de code van de buis/container of voer deze handmatig in.
  Start de afname.
 3. Verstuur de test
  Verstuur de test naar ons laboratorium.
 4. Ontvang het testresultaat
  Ontvang en bekijk het resultaat van de test in de App.

BENT U BENIEUWD NAAR ONZE

ANDERE TESTEN?