GONORROE
- Wordt ook wel een ‘druiper’ genoemd;
- Geeft vaak weinig tot geen symptomen;
- Heeft een besmettingskans tot wel 80% bij onbeschermde seks;
- Incubatieperiode is 2-21 dagen na blootstelling aan de SOA.
Gonorroe – in de volksmond ook wel een druiper genoemd – is naast Chlamydia de meest voorkomende SOA in Nederland. De aandoening wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae.
Gonorroe kan worden overgedragen bij verschillende vormen van onveilig seksueel contact en kan een besmetting veroorzaken in de geslachtsdelen (vagina en penis), keel en anus. Gonorroe kan worden overgedragen door vaginale penetratie, vingeren en het delen of gebruiken van niet-schoongemaakte seksspeeltjes. De kans dat een Gonorroe-positief iemand tijdens onbeschermde seks Gonorroe overdraagt of oploopt ligt tussen de 50 tot 80%. Gonorroe wordt drie keer vaker bij mannen dan bij vrouwen vastgesteld. Daarnaast kunnen ook ongeboren kinderen (tijdens de bevalling) met Gonorroe besmet raken.
Gonorroe gaat niet altijd gepaard met klachten. Sterker nog, de meesten – voornamelijk vrouwen – ervaren helemaal geen symptomen gedurende de gehele infectie. Maar let op: ook zonder symptomen kan je besmet zijn en het overdragen op anderen. Het is dus belangrijk dat je eventuele veranderingen in de gaten houdt. Hieronder zijn symptomen voor Gonorroe op een rijtje gezet, deze verschillen per geslacht:
Symptomen bij de man
Symptomen bij de vrouw
Herkent u een of meerdere van de bovengenoemde symptomen van Gonorroe en wilt u een SOA zelftest kopen? Vul onze testwijzer in. Deze geeft u gepersonaliseerd advies of u getest moet worden op Gonorroe en andere SOA’s.
Het is belangrijk dat u zich laat testen indien u potentieel besmet bent geraakt met Gonorroe. Onbehandelde Gonorroe kan namelijk blijvende gevolgen met zich meebrengen. Zo kan het bij vrouwen leiden tot een ontsteking in de kleine bekken wat vruchtbaarheidsproblemen tot gevolg kan hebben. Bij mannen kan de chronische ontsteking van de plasbuis leiden tot verlittekening. En bij pasgeboren kinderen kunnen de ogen besmet raken tijdens de bevalling wat in sommige gevallen kan leiden tot blindheid.
Gonorroe heeft een incubatietijd van 2-21 dagen. Dat wil zeggen vóór die tijd de bacterie potentieel nog niet aantoonbaar bij u is. Indien u symptomen ervaart raden wij aan in ieder geval 2 dagen te wachten voordat u zich test. Indien u geen symptomen ervaart raden wij u aan langer te wachten, minimaal 21 dagen. Wanneer u zich te vroeg laat testen is het mogelijk dat de uitslag aangeeft dat u niet besmet bent terwijl u dat eigenlijk wel bent. Als u geen klachten heeft is het belangrijk, dat u de hierboven aangeraden incubatieperiode afwacht voordat u een test afneemt.
Gonorroe kan gemakkelijk behandeld worden met antibiotica. U krijgt dan eenmalig een injectie in uw spieren gespoten (vaak de bilspieren). Bij How Are You Diagnostics kunt u na afloop van uw test een certificaat downloaden met de uitslag. Indien u positief bent getest voor Gonorroe kunt u dit certificaat aan uw huisarts tonen zodat u niet opnieuw getest hoeft te worden, maar direct een behandeling kan krijgen.