Vitaminen & Mineralen

Ieder lichaam werkt anders en het is dan ook mogelijk dat, ondanks de juiste voeding, er tekorten van vitaminen en mineralen ontstaan.

Vitaminen en mineralen zijn nodig om processen in het lichaam op de juiste manier uit te kunnen voeren. Denk hierbij aan stofwisseling, zuurstoftransport en de aanmaak van rode bloedcellen.

Krijgt u genoeg vitaminen en mineralen binnen? Onze testen voor thuis zijn speciaal ontwikkeld om eenvoudig een zelf-afname te kunnen doen. Bestel een test, voer de test uit, verstuur de test op naar ons laboratorium, wij analyseren de test en u krijgt uw resultaat.

Het Vitaminen & Mineralen pakket meet de volgende bepalingen:

 • Ferritine: maat voor ijzervoorraad; IJzertekort kan leiden tot bloedarmoede en vermoeidheid; Te veel ijzer kan leiden tot een hoge bloedsuikerspiegel en diabetes.
 • Vitamine B12: Vitamine B12 tekort kan onder andere leiden tot vermoeidheid, neurologische problemen, bloedarmoede en hart- en vaatziekten.
 • Vitamine D: Vitamine D tekort onder andere kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en spierzwakte.
 • icon It is completely anonymous;
 • icon You can always come to us:
 • icon You do not have to go directly to a healthcare provider;
 • icon The test is as reliable as the one used in hospitals;
 • icon Our clinical chemist will assess your results and give you tailored advice;

Bepaling en de gevolgen

Ferritine

IJzer is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. IJzer speelt dan ook een hele belangrijk rol bij het vervoer van zuurstof door het bloed. Zuurstof is nodig voor een goede werking van de cellen. Het meeste ijzer zit in de rode bloedcellen. Verder wordt het ijzer ook in het beenmerg en de lever opgeslagen, het is dan gekoppeld aan het eiwit ‘ferritine’. Uw ijzergehalte kan dan ook gemeten worden aan de hand van ferritine.

Een ijzertekort kan leiden tot vervelende klachten zoals:

 • Bloedarmoede;
 • Fatigue;
 • Droge huid, bleekheid;
 • Gevoeligheid voor infecties.

Blijkt het dat u een ijzertekort heeft? Dan is dit doorgaans gemakkelijk op te lossen door aanpassing in uw dieet of met ijzersupplementen.

Te veel ijzer (ijzerstapeling) kan duiden op hemochromatose en gaat vaak samen met een hoge bloedsuikerspiegel en diabetes type 2.

 

Vitamine B12

Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen aan: rode bloedcellen brengen zuurstof uit uw longen, via het bloed, naar alle delen van uw lichaam. Daarnaast zorgt vitamine B12 voor een goede opbouw en een goede werking van uw zenuwen.

Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. Een langdurig tekort verhoogt ook de kans op hart- en vaatziekten, bloedarmoede en neurologische aandoeningen.

Een vitamine B12 tekort kan komen door het niet voldoende binnenkrijgen van producten die vitamine B12 bevatten of door (veel) alcoholgebruik. Vitamine B12 zit met name in eieren en vlees-, vis- en melkproducten. Als u plantaardig (veganistisch) of vegetarisch eet, is het belangrijk dat u dit compenseert met vitamine B12 supplementen. Als u dagelijks te veel alcohol drinkt en daarnaast weinig eet, heeft u kans op een te laag vitamine B12.

 

Vitamine D

Zo’n 60% van de Nederlandse bevolking kampt met een vitamine D tekort. Naast de inname via voeding, wordt vitamine D onder invloed van zonlicht (uv-straling) in onze huid gevormd. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden, werking van de spieren en uw afweersysteem.

Een goede vitamine D-voorziening wordt ook in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

De meest voorkomende klachten bij een vitamine D tekort zijn: vermoeidheid, hoofdpijn en spierzwakte. Op de lange termijn verhoogt een vitamine D tekort de kans op onder andere osteoporose (aandoening waarbij de botsterkte afneemt) en botbreuken.

Heeft u een vitamine D tekort? Dit kunt u verhelpen door voldoende zonlicht op uw huid te krijgen, meer producten te eten die vitamine D bevatten (zoals rundvlees, eieren, kaas, vette vis en visolie) en supplementen die vitamine D bevatten.

Onze Vitaminen & Mineralen test 

Om erachter te komen wat uw gehalte aan Ferritine, Vitamine B12 en Vitamine D is biedt How Are You Diagnostics de Vitaminen en mineralen zelfafnametest aan.

De Vitaminen en mineralen test die wij bij How Are You Diagnostics aanbieden is dezelfde laboratoriumtest zoals ook door ziekenhuislaboratoria worden uitgevoerd.

We distinguish ourselves by offering the majority of our tests via a self-test kit. This means that you can have our tests delivered to any postal address, after which you can take the sample for the chosen test yourself at any time. So you can take your sample at home, just like with a self-test/home test.

Voor bepalingen zoals IJzer of Vitamine D kunt u ook een zelftest kopen bij de drogist of apotheek. U moet dan een druppel bloed op een speciaal stripje laten vallen en u krijgt direct de uitslag. De zelftest geeft u een indruk van het gehalte van de bepaling in kwestie in het bloed.

Bij een zelftest moet u zelf het resultaat interpreteren wat lastig is als u hier niet bevoegd voor bent zoals een arts (klinisch chemicus). Het is betrouwbaarder om de test uit te voeren in een laboratorium met de juiste apparatuur en het resultaat te laten bepalen door een arts (klinisch chemicus). Onze zelfafnametest geeft u een compleet beeld en voorziet u ook van een uitleg wat uw resultaat inhoudt.

Soortgelijke testen die u kunt aanvragen bij uw huisarts (of in het ziekenhuis) zijn al vaak dubbel zo duur. Tevens moet u een afspraak maken en u moet op afspraak komen om een bloedafname te doen.

How does it work?

Our self-sampling kits for the home have been specially developed to make it easy to take a sample yourself, namely: you prick your finger and collect a few drops of blood in the blood tube.

Via duidelijke instructies wordt u in stappen uitgelegd hoe u dit moet doen. De monsters worden door u op een veilige manier via de normale post, in de speciaal voor dit doel bijgesloten verpakking opgestuurd. Direct na ontvangst voeren wij de diagnostiek uit.

Het resultaat van de analyse wordt na interpretatie door de klinisch chemicus binnen 3 werkdagen teruggekoppeld. Deze resultaten kunt u inzien op onze resultatenpagina.

Content and step-by-step plan 

Are you ordering the self-sampling test from us? You will receive the following materials by post: 

 • A detailed letter and instructions; 
 • A results card with a unique log in code for our results portal; 
 • A prick set (with finger pricks, gauze and plasters) 
 • A special blood tube for the blood sample; 
 • A transport bag and postage paid return envelope. 

You return your blood sample in a special package for medical mail. Therefore, always use the enclosed return envelope. You can safely post these in any PostNL postbox.

 

The process of this self-sampling test will be as follows: 

 1. Thoroughly read the letter and make sure to keep the results card with your code (you will need this to access your result later) 
 2. Take your blood sample following the included instructions; 
 3. Send the blood sample from your test to the laboratory within 24 hours; 
 4. Our specialists will analyse your blood sample; 
 5. Acces your results and the extensive report thorugh our results portal; results.howareyoudiagnostics.com. 

BENT U BENIEUWD NAAR ONZE

ANDERE TESTEN?