iFOBT

Wilt u preventief de gezondheid van uw darmen testen Deze laboratoriumtest onderzoekt het door u zelf afgenomen monster op de aanwezigheid van onzichtbaar bloed, net als in het bevolkingsonderzoek darmkanker. Bloed bij de ontlasting, onverklaarbaar gewichtsverlies en loze aandrang kunnen met darmkanker te maken hebben. Darmkanker komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Als je ouder bent dan 50 jaar is het dus goed om extra alert te zijn op klachten. Als er darmkanker in jouw familie voorkomt, zeker bij familieleden onder de vijftig jaar en/of als dit eerstegraadsfamilieleden betreft, is de kans op darmkanker ook groter. Iedereen van 55 tot en met 75 jaar wordt om de twee jaar uitgenodigd om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Door middel van deze test is het mogelijk om ook te testen als u buiten deze doelgroep valt of het interval tussen twee testen wilt verkleinen. Let op: Bij bloed in de ontlasting, is het altijd verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.

Darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker en is goed te behandelen als dit vroegtijdig wordt opgespoord. De kans op genezing is dan groter en de behandeling minder zwaar. Darmkanker ontwikkelt zich meestal langzaam en de symptomen zijn vaak pas op te merken als de darmkanker al in een verder stadium ontwikkeld is. Dit begint vaak met een goedaardige poliep. Een poliep is een bultje in de wand van de darm. In sommige gevallen groeien deze uit tot een kwaadaardig gezwel, darmkanker (darmtumor). De verandering van een goedaardige poliep naar darmkanker kan ongeveer 10-15 jaar duren.

Poliepen geven over het algemeen vrijwel geen klachten. Klachten die horen bij poliepen en darmkanker zijn: bloed en/of slijm in de ontlasting, gewichtsverlies, diarree, constipatie, pijn in de onderbuik, veranderingen in de ontlasting en aanhoudende vermoeidheid. Er zijn risicofactoren op darmkanker die niet te beïnvloeden zijn, zoals erfelijkheid en sommige aandoeningen aan de darm. Maar er zijn ook risicofactoren waar u wel invloed op heeft zoals uw voeding en leefstijl.

Met onze test onderzoeken wij of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker en poliepen. In dit geval wordt er gecontroleerd op “occult bloed” in de ontlasting, ook wel onzichtbaar bloed genoemd. De occult bloed test wordt ook wel iFOBT genoemd, de immunochemische fecaaloccultbloedtest. Normaal gesproken zit er geen bloed in de ontlasting. Als er bloed in de ontlasting zit, dan is dit afkomstig uit het maagdarmkanaal en kan er sprake van poliepen of darmkanker zijn. Vandaar dat er bij een positieve test altijd nader onderzoek moet worden gedaan.

 

Wilt u preventief een iFOB-test doen? Bestel dan onze zelfafnametest, maar houd rekening met:

Wij raden u af om de test te bestellen als u:

  • tot een risicogroep behoort (als u al eerder poliepen of darmkanker heeft gehad)
  • bij erfelijkheid; een familielid heeft die darmkanker heeft gehad
  • zichtbaar bloedverlies heeft in uw ontlasting
  • bloedarmoede heeft
  • een recente verandering heeft van uw ontlastingspatroon (wacht altijd 2 weken)
  • onverklaard gewichtsverlies heeft

Wij adviseren u bij deze gevallen altijd direct contact op te nemen met uw (huis)arts.

Voor vrouwen: voer de test niet uit op het moment dat u menstrueert

  • icon It is completely anonymous;
  • icon You can always come to us:
  • icon You do not have to go directly to a healthcare provider;
  • icon The test is as reliable as the one used in hospitals;
  • icon Our clinical chemist will assess your results and give you tailored advice;

Bepalingen en gonsequences

Met de immunchemische fecal occult bloed (IFOB) test wordt de aanwezigheid van (onzichtbaar) bloed in ontlasting gemeten. Dit gebeurt via een speciale reactie waarbij gebruik gemaakt wordt van antistoffen tegen menselijk hemoglobine.  Hemoglobine is een belangrijk onderdeel van rode bloedcellen. Als er ergens in het maagdarmstelsel een bloeding is, ook wanneer die erg beperkt is, kan deze test dit opsporen. Wanneer er bloed wordt gevonden in de ontlasting, is de uitslag positief. Er zal dan verder onderzoek moeten plaatsvinden bij een arts in het ziekenhuis. Ga dus altijd met een positieve uitslag naar uw huisarts.

 

Er zijn verschillende klachten die kunnen wijzen op darmkanker, namelijk:

  • Bloed en/of slijm in de ontlasting;
  • Gewichtsverlies;
  • Diarree en constipatie;
  • Aanhoudende buikpijn of buikkrampen (in de onderbuik);
  • Vol gevoel en weinig eetlust;
  • Verandering in de stoelgang;
  • Duizeligheid door bloedarmoede.

 

Er zijn ook verschillende risicofactoren op darmkanker, namelijk:

  • Erfelijkheid (Lynch-syndroom, Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP) en MutYH geassocieerde polyposis (MAP));
  • Leeftijd (ouder dan 50 jaar);
  • Aandoeningen aan de darm (darmpoliepen of chronische ontsteking van de darm zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa);
  • Overgewicht of obesitas;
  • Weinig bewegen;
  • Overmatig alcoholgebruik;
  • Roken;
  • Rood en bewerkt vlees.

Om de kans op darmkanker zo klein mogelijk te maken, adviseren wij u een gezonde levensstijl aan te houden. Namelijk, let op uw voeding, beweeg genoeg, stop met roken als u rookt, vermindering van alcoholgebruik en val af als u te dik bent.

Onze iFOB-test 

De iFOB-test die wij bij How Are You Diagnostics aanbieden is dezelfde laboratoriumtest zoals ook door ziekenhuislaboratoria worden uitgevoerd.

We distinguish ourselves by offering the majority of our tests via a self-test kit. This means that you can have our tests delivered to any postal address, after which you can take the sample for the chosen test yourself at any time. So you can take your sample at home, just like with a self-test/home test.

How does it work?

Wij hebben speciale thuis testen ontwikkeld zodat jij ze gemakkelijk thuis, op ieder gewenst moment, kunt uitvoeren. Het geeft snel zekerheid en helpt belangrijke vragen te beantwoorden.

Om de test uit te voeren maakt u gebruik van onze How Are You Diagnostics App. Deze App is te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Hierin maakt u een persoonlijk account aan, koppelt u de test aan uw account en wordt u stap voor stap uitgelegd hoe u de test uitvoert. Verstuur de test en ontvang het resultaat in uw persoonlijke account van onze beveiligde App. Het is niet mogelijk om het testresultaat te ontvangen zonder het gebruik van de App.

Verstuur de test zo snel mogelijk na afname; dit kan gratis via een reguliere PostNL brievenbus.

De testen van How Are You Diagnostics worden geanalyseerd in ons eigen ISO 15189 en NEN 7510 gecertificeerde laboratorium en beoordeeld door onze eigen specialisten (klinisch chemicus). Tijdens het gehele proces gaan we vertrouwelijk met uw gegevens om. Na ontvangst in het laboratorium ontvangt u binnen 5 werkdagen de resultaten in de App. U ontvangt een melding als het resultaat beschikbaar is.

Content and step-by-step plan 

Inhoud van de test:

  • informatiebrief;
  • opvangstrookje (om de ontlasting op te vangen);
  • afnamebuisje;
  • retouroplossing (RigidSafetyBag en een gefrankeerde retourenvelop).

De afname instructies zijn te vinden in de How Are You Diagnostics App.

 

Testen in vier stappen:

  1. Download de How Are You Diagnostics App
    Download onze App in de App Store (iOS) of Google Play Store (Android).
    Registreer een account of log in.
  2. Doe de test
    Scan de code van de buis/container of voer deze handmatig in.
    Start de afname.
  3. Verstuur de test
    Verstuur de test naar ons laboratorium.
  4. Ontvang het testresultaat
    Ontvang en bekijk het resultaat van de test in de App.

BENT U BENIEUWD NAAR ONZE

ANDERE TESTEN?