Cholesterol

Gezondheid – we zijn er steeds meer mee bezig. Een hoog cholesterolgehalte in het bloed vergroot uw kans op hart- en vaatziekten. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking heeft een te hoog cholesterolgehalte. Van een hoog cholesterol voelt u niets, maar dit kan ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. 

Daarom is het belangrijk regelmatig uw cholesterol te laten controleren. Met onze zelfafnametest Cholesterol kunt u gemakkelijk inzicht creëren in uw eigen cholesterolwaarden. 

In onze zelfafnametest Cholesterol worden er vier waarden gemeten: 

 • Cholesterol (totaal) 
 • HDL-Cholesterol 
 • LDL-Cholesterol 
 • Triglyceriden 
 • icon Het is volledig anoniem;
 • icon U kunt altijd bij ons terecht:
 • icon U hoeft niet direct naar een zorgverlener;
 • icon De test is even betrouwbaar als die in het ziekenhuis gebruikt wordt;
 • icon Onze klinisch chemicus beoordeelt uw resultaten en geeft u advies op maat;

Bepalingen en de gevolgen van cholesterol 

Cholesterol & Triglyceriden

Cholesterol en triglyceriden zijn vetten en vormen bouwstoffen voor cellen en hormonen in uw lichaam. Het wordt onder andere door onze eigen lever geproduceerd, maar het zit ook in onze voeding. Enerzijds hebben wij ze nodig, maar een te hoge concentratie van deze vetten geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.  

LDL en HDL Cholesterol

Cholesterol en vertzuren worden in een soort ‘vetbolletjes’ via het bloed getransporteerd; dit noemen we ook wel lipoproteïnen. LDL en HDL zijn beide een type vetbolletje welke cholesterol kan transporteren. LDL staat voor low densitiy cholesterol en HDL voor high density cholesterol. Een verhoogde concentratie LDL-cholesterol gaat gepaard met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Een verhoogd HDL-cholesterol daarentegen is juist geassocieerd met een verlaagd risico hierop. Met LDL, HDL en triglyceriden kan het totale cholesterol berekend worden.

Gevolgen 

Een verhoogd cholesterolgehalte draagt bij aan het ontstaan van aderverkalking, waarbij de slagaders steeds nauwer worden. Cholesteroldeeltjes en andere vetachtige stoffen blijven kleven op beschadigde plekken in de wanden van slagaders. Er ontstaat een verdikking, een zogenaamde plaque. 

Langs een plaque kan minder bloed stromen. Organen (zoals het hart of de hersenen) krijgen hierdoor minder zuurstof. Een plaque kan ook scheuren, er ontstaat dan een bloeding waardoor zich een bloedprop of stolsel kan vormen. Die kan het bloedvat direct afsluiten of met de bloedstroom meegevoerd worden. Verderop kan de bloedprop blijven steken. De bloedtoevoer wordt zo helemaal afgesloten. Het weefsel erachter krijgt geen zuurstof meer en sterft af. 

Aderverkalking kan leiden tot onder andere: 

 • Hartinfarct of angina pectoris: bij vernauwing in de kransslagaders 
 • ​herseninfarct of TIA’s (beroerte): bij vernauwingen in de hersenvaten of halsslagaders 
 • vernauwing van de beenslagaders 
 • vernauwing van een nierslagader 

Met een gezonde leefstijl kunt u uw cholesterolgehalte in het bloed verlagen. 

Een hoog cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Maar ook andere factoren spelen mee, zoals overgewicht, een hoge bloeddruk en roken. Hieronder een lijst risicofactoren voor een hoog cholesterol.

 • Overgewicht 
 • Vetrijk eten (voornamelijk dierlijk vet) 
 • Erfelijke factoren (zoals een hoog cholesterolgehalte in de familie) 
 • Suikerziekte (diabetes) 
 • Traag werkende schildklier 

Onze Cholesterol test

Om erachter te komen wat uw cholesterolwaarden zijn kunnen verschillende testen worden uitgevoerd.  

De cholesteroltest die wij bij How Are You Diagnostics aanbieden is dezelfde laboratoriumtest zoals ook door ziekenhuislaboratoria worden uitgevoerd. Wij onderscheiden ons door het grootste deel van onze testen via een zelfafnamekit aan te bieden. Dit betekent dat u onze testen op elk postadres kunt laten bezorgen, waarna u zelf de monsterafname voor de gekozen test op ieder moment kunt uitvoeren. U kunt dus net als bij een zelftest/thuistest uw monster thuis afnemen. 

U kunt ook een zelftest kopen bij de drogist of apotheek. U moet dan een druppel bloed op een speciaal stripje laten vallen en u krijgt direct de uitslag. De zelftest geeft u een indruk van het cholesterolgehalte in het bloed.  

Bij de meeste zelftesten op de markt meet u meestal alleen de totale cholesterolwaarde. U weet dan niet wat uw HDL- en het LDL-cholesterol gehalte is. Deze testen zeggen daarom niet voldoende. Bovendien is het veel betrouwbaarder om de test uit te voeren in een laboratorium en het resultaat te laten bepalen door een arts (klinisch chemicus). Onze zelfafnametest geeft u een compleet beeld. 

De cholesteroltest bij uw huisarts of in het ziekenhuis zijn al vaak dubbel zo duur. Tevens moet u een afspraak maken en u moet op afspraak komen om een bloedafname te doen.

Hoe werkt het? 

Wij hebben speciale thuis testen ontwikkeld zodat jij ze gemakkelijk thuis, op ieder gewenst moment, kunt uitvoeren. Het geeft snel zekerheid en helpt belangrijke vragen te beantwoorden.

Om de test uit te voeren maakt u gebruik van onze How Are You Diagnostics App. Deze App is te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Hierin maakt u een persoonlijk account aan, koppelt u de test aan uw account en wordt u stap voor stap uitgelegd hoe u de test uitvoert. Verstuur de test en ontvang het resultaat in uw persoonlijke account van onze beveiligde App. Het is niet mogelijk om het testresultaat te ontvangen zonder het gebruik van de App.

Verstuur de test zo snel mogelijk na afname; dit kan gratis via een reguliere PostNL brievenbus.

Tijdens het gehele proces gaan we vertrouwelijk met uw gegevens om. Na ontvangst in het laboratorium ontvangt u binnen 5 werkdagen de resultaten in de App. U ontvangt een melding als het resultaat beschikbaar is.

Inhoud en stappenplan 

Inhoud van de test:

 • informatiebrief;
 • vingerprikset (alcoholdoekje, vingerprikker, gaasje en een pleister);
 • afnamebuisje;
 • retouroplossing (RigidSafetyBag en een gefrankeerde retourenvelop).

De afname instructies zijn te vinden in de How Are You Diagnostics App.

 

Testen in vier stappen:

 1. Download de How Are You Diagnostics App
  Download onze App in de App Store (iOS) of Google Play Store (Android).
  Registreer een account of log in.
 2. Doe de test
  Scan de code van de buis/container of voer deze handmatig in.
  Start de afname.
 3. Verstuur de test
  Verstuur de test naar ons laboratorium.
 4. Ontvang het testresultaat
  Ontvang en bekijk het resultaat van de test in de App.

BENT U BENIEUWD NAAR ONZE

ANDERE TESTEN?