CHLAMYDIA TEST

  • Meest voorkomende SOA in Nederland;
  • Kan leiden tot onvruchtbaarheid;
  • Geeft vaak weinig tot geen symptomen;
  • Heeft een besmettingskans tot wel 45% bij onbeschermde seks;
  • Incubatieperiode is 14 dagen na blootstelling aan de SOA.

Wat is Chlamydia?

Chlamydia is de meest voorkomende SOA in Nederland en wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Naar schatting worden in Nederland jaarlijks zo’n 100.000 mensen met deze SOA besmet. Ondanks dat Chlamydia veelvoorkomend en heel normaal is blijven SOA’s een gevoelig onderwerp en worden ze zelden openlijk besproken. Dit kan ervoor zorgen dat mensen zich niet direct (durven te) testen na onbeschermd seksueel contact. Echter, wanneer Chlamydia niet gediagnosticeerd en daardoor onbehandeld blijft kan het op de lange termijn negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van zowel mannen als vrouwen.

Hoe krijg ik Chlamydia?

Chlamydia kan worden overgedragen bij verschillende vormen van (onveilig) seksueel contact en kan een besmetting veroorzaken in de geslachtsorganen (vagina en penis), keel en anus. Dit betekent dat u met Chlamydia besmet kan raken door vaginale, orale en anale seks, vingers en niet-schoongemaakte of gedeelde seksspeeltjes. De kans dat een positief iemand tijdens onbeschermde seks Chlamydia overdraagt ligt rond de 45%. 

Heb ik Chlamydia?

Chlamydia gaat niet altijd gepaard met klachten. Sterker nog, de meesten ervaren helemaal geen symptomen gedurende de gehele infectie. Naar schatting heeft zo’n 70% van de vrouwen en 50% van de mannen helemaal geen symptomen tijdens een infectie met Chlamydia. Maar let op: ook zonder symptomen kunt u besmet zijn en het overdragen op anderen. Het is dus belangrijk dat u eventuele veranderingen in de gaten houdt. Hieronder zijn symptomen voor Chlamydia op een rijtje gezet, deze verschillen per geslacht:

Symptomen bij de man:

  • Toegenomen of abnormale afscheiding uit de penis
  • Pijn in de (bij)ballen
  • Pijn / brandend gevoel bij het plassen
  • Keelklachten (bij een orale infectie)

Symptomen bij de vrouw:

  • Toegenomen of abnormale vaginale afscheiding
  • Pijn in de onderbuik
  • Pijn / brandend gevoel bij het plassen
  • Pijn bij het vrijen
  • Toegenomen of abnormaal vaginaal bloedverlies 

Herkent u één of meerdere van de bovengenoemde symptomen van Chlamydia? Bestel dan direct uw SOA-test via onze webshop.

Wat zijn de risico’s?

Eén van de grootste en bekendste risico’s van Chlamydia is onvruchtbaarheid. Deze kans is bij vrouwen een stuk groter dan bij mannen; naar schatting zijn er elk jaar zo’n 1.000 vrouwen die onvruchtbaar raken door deze SOA. Bij mannen bestaan complicaties vaak uit ontstekingen aan de bijbal of prostaat. 

Daarnaast bestaat er een agressieve vorm van Chlamydia die enkel anaal voorkomt; ook wel LGV (lymphogranuloma venereum) genoemd. Deze vorm komt voornamelijk voor bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) en is zeldzaam bij vrouwen.

Wanneer moet ik me op Chlamydia laten testen?

Chlamydia heeft een incubatietijd van 14 dagen. Dat wil zeggen dat vóór die tijd de bacterie potentieel nog niet aantoonbaar bij u is. Wanneer u zich te vroeg laat testen is het mogelijk dat de uitslag aangeeft dat u niet besmet bent terwijl u dat eigenlijk wel bent. Als u geen klachten heeft is het bealngrijk, dat u de volledige incubatieperiode van 14 dagen afwacht voordat u een Chlamydia test afneemt. 

Behandeling

Chlamydia kan gemakkelijk behandeld worden met antibiotica die oraal ingenomen kan worden. Welke antibiotica hangt af van de plek waar u besmet bent: in uw geslachtsorgaan (vagina of penis), keel of anus. Bij How Are You Diagnostics kunt u na afloop van uw SOA zelftest een certificaat downloaden met de uitslag. Indien u positief bent getest voor Gonorroe kunt u dit certificaat aan uw huisarts tonen zodat u niet opnieuw getest hoeft te worden, maar direct een behandeling kan krijgen.

Op Chlamydia testen in 5 stappen

Download de HAY app

Nadat u de zelfafnametest heeft ontvangen kunt u de Chlamydia test doorlopen door middel van onze HAY app. Deze app is bedoeld om de door u aangeschafte zelfafnamekits te registreren en de resultaten van de laboratoriumanalyses aan u persoonlijk terug te koppelen op een beveiligde manier.

 

Download hier de HAY app

Wat wilt u testen?