Bloedarmoede, Vitaminen & Diabetes test

Voelt u zich ook wel eens moe of heeft u weinig energie? Daar hebben we helaas allemaal wel eens last van, maar dit zijn ook symptomen die kunnen horen bij diabetes en bloedarmoede.

Diabetes is een ander woord voor suikerziekte. Bij diabetes zit er te veel of te weinig suiker (glucose) in het bloed. Het lichaam kan zelf de bloedsuikerspiegel niet goed in stand houden. Verkeerde eetgewoontes, weinig beweging, veel stress en weinig slaap dragen bij aan het ontregelen van de glucose huishouding. Om uw bloedsuiker gezond te houden, is uw levensstijl het de belangrijkste factor. Daarbij hoort gezonde voeding met daarin onder andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.

Bloedarmoede betekent dat er te weinig hemoglobine in uw bloed zit (een eiwit dat in rode bloedcellen zit) of dat u een tekort heeft aan rode bloedcellen. Hierdoor kan uw lichaam minder zuurstof transporteren. Dat brengt mogelijke klachten met zich mee, zoals: vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. Om hemoglobine te maken heeft het lichaam met name ijzer en vitamine B12 nodig.

Ieder lichaam werkt anders en het is dan ook mogelijk dat, ondanks de juiste voeding, we desondanks tekorten van vitaminen en mineralen ontwikkelen. Deze tekorten zijn gemakkelijk aan te vullen met voedingssupplementen in de vorm van extra vitaminen en/of mineralen, maar dan moet u wel eerst weten of u tekorten heeft.

Wilt u meer inzicht in uw gezondheid? Met deze test krijgt u informatie over uw gemiddelde bloedsuiker spiegel, vitaminen en uw ijzergehalte.

Het gaat hier om de volgende bepalingen:

 • Ferritine
  • Maat voor ijzervoorraad;
  • IJzertekort kan leiden tot bloedarmoede en vermoeidheid;
  • Te veel ijzer kan leiden tot een hoge bloedsuikerspiegel en diabetes.
 • Hemoglobine
  • Een verlaagd Hb betekent bloedarmoede;
  • Een verhoogd Hb vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
 • HbA1c
  • Een te hoge HbA1c duidt op een verhoogd diabetes 2 risico.
 • Vitamine B12
  • Vitamine B12 tekort kan onder andere leiden tot neurologische problemen, bloedarmoede en hart- en vaatziekten.
 • Vitamine D
  • Vitamine D tekort onder andere kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en spierzwakte.
 • icon Het is volledig anoniem;
 • icon U kunt altijd bij ons terecht:
 • icon U hoeft niet direct naar een zorgverlener;
 • icon De test is even betrouwbaar als die in het ziekenhuis gebruikt wordt;
 • icon Onze klinisch chemicus beoordeelt uw resultaten en geeft u advies op maat;

Bepalingen en gevolgen bloedarmoede, vitaminen & diabetes

Ferritine

IJzer is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. IJzer speelt dan ook een hele belangrijk rol bij het vervoer van zuurstof door het bloed. Zuurstof is nodig voor een goede werking van de cellen. Het meeste ijzer zit in de rode bloedcellen. Verder wordt het ijzer ook in het beenmerg en de lever opgeslagen, het is dan gekoppeld aan het eiwit ‘ferritine’. Uw ijzergehalte kan dan ook gemeten worden aan de hand van ferritine.

Een ijzertekort kan leiden tot vervelende klachten zoals:

 • bloedarmoede;
 • vermoeidheid;
 • droge huid, bleekheid;
 • gevoeligheid voor infecties. 

Blijkt het dat u een ijzertekort heeft? Dan is dit doorgaans gemakkelijk op te lossen door aanpassing in uw dieet of met ijzersupplementen.

Te veel ijzer (ijzerstapeling) kan duiden op hemochromatose en gaat vaak samen met een hoge bloedsuikerspiegel en diabetes type 2.

 

HbA1c

Het HbA1c, ook wel Hemoglobine A1c, is een maat voor het gemiddelde van de bloedsuikerspiegel (over de afgelopen 2 tot 3 maanden). HbA1c is een eiwit dat in rode bloedcellen zit en waaraan suiker is gebonden. Het bloedsuikergehalte (bloedglucose) is de hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment.

Het is van belang dat uw lichaam een juiste balans glucose heeft. Glucose, een vorm van suiker, geeft energie die het lichaam nodig heeft om te functioneren. Voedingsmiddelen met koolhydraten worden in de maag en darmen omgezet tot glucose. Een verhoogd glucose in bloed kan leiden tot diabetes. Omdat de klachten van een te hoge bloedsuikerspiegel pas na lange tijd opspelen is het goed om regelmatig te testen. Lange tijd te hoge bloedsuikers geeft schade aan uw hart, ogen, nieren en voeten. Met diabetes heeft u ook meer kans op psychische klachten, zoals een depressie.

Symptomen en klachten die kunnen wijzen op diabetes lijken vaak op alledaagse symptomen en klachten. U kunt diabetes herkennen aan: 

 • een droge mond, veel dorst
 • vaak plassen;
 • vermoeidheid;
 • oogontsteking of wazig zien;
 • gewichtsverlies;
 • (urineweg)infecties.

Om uw bloedsuiker te verlagen is een gezonde levensstijl de belangrijkste stap: gezonde voeding (voldoende vitaminen en mineralen, zoals ijzer, vitamine B12 en vitamine D), genoeg beweging, val af als u te zwaar bent, stop met roken en zorg voor voldoende slaap, rust én ontspanning. 

Uw huisarts kan er ook voor kiezen om medicijnen voor te schrijven om hiermee uw bloedsuikergehalte te verlagen.

 

Hemoglobine

Rode bloedcellen zijn essentieel voor het zuurstoftransport in uw lichaam en een gezond en vitaal leven. Rode bloedcellen bevatten veel Hemoglobine (Hb), een eiwit in bloed dat zuurstof bindt en dit van de longen naar de rest van het lichaam vervoert. Al uw weefsels en organen hebben zuurstof nodig om voor een goede stofwisseling van de cellen.

Bij een laag Hb-gehalte heeft u bloedarmoede. Dit kan verschillende oorzaken hebben waaronder ijzergebrek of vitaminedeficiënties. Ook chronische bloedingen bijvoorbeeld in het maag-/darmkanaal kan een anemie veroorzaken.

Dit volgende symptomen spelen op bij bloedarmoede:

 • Vermoeidheid;
 • Duizeligheid, misselijkheid;
 • Hoofdpijn;
 • Kortademigheid.

Om uw hemoglobine op peil te brengen heeft het lichaam met name meer vitaminen en mineralen nodig, zoals ijzer en vitamine B12.

Als uw Hb-waarde te hoog is, kan het bloed dikker zijn en heeft u een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Afhankelijk van de oorzaak kan medisch ingrijpen noodzakelijk zijn om uw Hb-waarde op een normaal niveau te krijgen.

 

Vitamine B12

Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen aan: rode bloedcellen brengen zuurstof uit uw longen, via het bloed, naar alle delen van uw lichaam. Daarnaast zorgt vitamine B12 voor een goede opbouw en een goede werking van uw zenuwen.

Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. Een langdurig tekort verhoogt ook de kans op hart- en vaatziekten, bloedarmoede en neurologische aandoeningen.  

Een vitamine B12 tekort kan komen door het niet voldoende binnenkrijgen van producten die vitamine B12 bevatten of door (veel) alcoholgebruik. Vitamine B12 zit met name in eieren en vlees-, vis- en melkproducten. Als u plantaardig (veganistisch) of vegetarisch eet, is het belangrijk dat u dit compenseert met vitamine b12 supplementen. Als u dagelijks te veel alcohol drinkt en daarnaast weinig eet, heeft u kans op een te laag vitamine B12. Uw maag en darm nemen de vitamine B12 dan minder goed op.

 

Vitamine D

Zo’n 60% van de Nederlandse bevolking kampt met een vitamine D tekort. Naast de inname via voeding, wordt vitamine D onder invloed van zonlicht (uv-straling) in onze huid gevormd. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden, werking van de spieren en uw afweersysteem.

Een goede vitamine D-voorziening wordt ook in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes. 

De meest voorkomende klachten bij een vitamine D tekort zijn: vermoeidheid, hoofdpijn en spierzwakte. Op de lange termijn verhoogt een vitamine D tekort de kans op onder andere osteoporose (aandoening waarbij de botsterkte afneemt) en botbreuken. 

Heeft u een vitamine D tekort? Dit kunt u verhogen door voldoende zonlicht op uw huid te krijgen, meer producten te eten die vitamine D bevatten (zoals rundvlees, eieren, kaas, vette vis en visolie) en supplementen die vitamine D bevatten.

Onze bloedarmoede, vitaminen & diabetes zelftest 

Om erachter te komen wat uw gehalte aan Ferritine, Hb, HbA1c, Vitamine B12 en Vitamine D is biedt How Are You Diagnostics de Bloedarmoede, Vitaminen en Diabetes zelftest aan.

De Bloedarmoede, Vitaminen & Diabetes test die wij bij How Are You Diagnostics aanbieden is dezelfde laboratoriumtest zoals ook door ziekenhuislaboratoria worden uitgevoerd. 

Wij onderscheiden ons door het grootste deel van onze testen via een zelfafnamekit aan te bieden. Dit betekent dat u onze testen op elk postadres kunt laten bezorgen, waarna u zelf de monsterafname voor de gekozen test op ieder moment kunt uitvoeren. U kunt dus net als bij een zelftest/thuistest uw monster thuis afnemen.

Voor sommige bepalingen zoals IJzer of Vitamine D kunt u ook een zelftest kopen bij de drogist of apotheek. U moet dan een druppel bloed op een speciaal stripje laten vallen en u krijgt direct de uitslag. De zelftest geeft u een indruk van het gehalte van de bepaling in kwestie in het bloed. 

Bij een zelftest moet u zelf het resultaat interpreteren wat lastig is als u hier niet bevoegd voor bent zoals een arts (klinisch chemicus). Het is betrouwbaarder om de test uit te voeren in een laboratorium met de juiste apparatuur en het resultaat te laten bepalen door een arts (klinisch chemicus). Onze zelfafnametest geeft u een compleet beeld en voorziet u ook van een uitleg wat uw resultaat inhoudt.

Soortgelijke testen die u kunt aanvragen bij uw huisarts (of in het ziekenhuis) zijn al vaak dubbel zo duur. Tevens moet u een afspraak maken en u moet op afspraak komen om een bloedafname te doen.

Hoe werkt de test? 

Wij hebben speciale thuis testen ontwikkeld zodat jij ze gemakkelijk thuis, op ieder gewenst moment, kunt uitvoeren. Het geeft snel zekerheid en helpt belangrijke vragen te beantwoorden.

Om de test uit te voeren maakt u gebruik van onze How Are You Diagnostics App. Deze App is te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Hierin maakt u een persoonlijk account aan, koppelt u de test aan uw account en wordt u stap voor stap uitgelegd hoe u de test uitvoert. Verstuur de test en ontvang het resultaat in uw persoonlijke account van onze beveiligde App. Het is niet mogelijk om het testresultaat te ontvangen zonder het gebruik van de App.

Verstuur de test zo snel mogelijk na afname; dit kan gratis via een reguliere PostNL brievenbus.

Tijdens het gehele proces gaan we vertrouwelijk met uw gegevens om. Na ontvangst in het laboratorium ontvangt u binnen 5 werkdagen de resultaten in de App. U ontvangt een melding als het resultaat beschikbaar is.

Inhoud en stappenplan 

Inhoud van de test:

 • informatiebrief;
 • vingerprikset (alcoholdoekje, vingerprikker, gaasje en een pleister);
 • afnamebuisje;
 • retouroplossing (RigidSafetyBag en een gefrankeerde retourenvelop).

De afname instructies zijn te vinden in de How Are You Diagnostics App.

 

Testen in vier stappen:

 1. Download de How Are You Diagnostics App
  Download onze App in de App Store (iOS) of Google Play Store (Android).
  Registreer een account of log in.
 2. Doe de test
  Scan de code van de buis/container of voer deze handmatig in.
  Start de afname.
 3. Verstuur de test
  Verstuur de test naar ons laboratorium.
 4. Ontvang het testresultaat
  Ontvang en bekijk het resultaat van de test in de App.

BENT U BENIEUWD NAAR ONZE

ANDERE TESTEN?