Allergie

Allergieën komen in onze samenleving steeds meer voor. In Nederland wordt het aantal mensen met een allergie op zo’n 2 miljoen geschat. Vaak hebben mensen niet door dat zij een allergie hebben en lopen daarom lange tijd met hun klachten door.

Allergie heeft een negatief effect op de kwaliteit van leven. Bekende klachten bij een allergie zijn onder andere huiduitslag, een verstopte neus of juist een loopneus en jeukende rode ogen. Minder bekend is dat ook vermoeidheid, slecht slapen en concentratieproblemen een gevolg kunnen zijn van allergie. 

Bij veel mensen lukt het zo om te weten te komen waar zij allergisch voor zijn, omdat zij bijvoorbeeld uitslag krijgen na het eten van een bepaald voedsel, of na het gebruik van make-up, het dragen van sieraden (met nikkel), stuifmeel/pollen (hooikoorts), contact met een huisdier, insectengif, huisstofmijt of zonlicht. Daarentegen, in veel gevallen is het vaak niet duidelijk waardoor u allergieklachten ervaart.

Om allergie succesvol te behandelen, is het belangrijk eerst een goede diagnose te stellen. Onze innovatieve allergietest kan daarbij een uitkomst zijn, want met slechts een paar druppels bloed worden in één keer bijna 300 allergenen getest.

Heeft u klachten die passen bij een allergie, of heeft u altijd al willen weten waar u allergisch voor bent? Onze zelfafnametest Allergieën geeft u inzicht of u allergisch bent tegen de 295 meest voorkomende allergenen.

 • icon Het is volledig anoniem;
 • icon U kunt altijd bij ons terecht:
 • icon U hoeft niet direct naar een zorgverlener;
 • icon De test is even betrouwbaar als die in het ziekenhuis gebruikt wordt;
 • icon Onze klinisch chemicus beoordeelt uw resultaten en geeft u advies op maat;

Bepalingen en gevolgen

Allergieën 

Allergie is een abnormaal sterke reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen (allergenen). Het lichaam reageert daarop met het vormen van antistoffen. Elke keer als het allergeen wordt herkend, komen de antistoffen direct in werking. Deze antistoffen noemen we IgE. Elk allergeen heeft zijn eigen antistof (specifiek IgE). 

Het immuunsysteem probeert deze allergenen onschadelijk te maken. Als reactie komen allerlei stoffen in het lichaam vrij, onder andere histamine. Dit noemen we de allergische reactie. De klachten zijn afhankelijk van waar in het lichaam deze reactie plaatsvindt.

Wereldwijd heeft zo’n 15-20% van de bevolking een allergie; dit zijn ongeveer 1,3 miljard mensen. Dit aantal blijft jaarlijks toenemen, maar hoe kan dat? Allergieën worden ook wel een ziekte van de 21e eeuw genoemd. Eén van de theorieën hiervoor is het feit dat we tegenwoordig te hygiënisch zouden leven. Op het moment dat we heel hygiënisch leven wordt ons immuunsysteem minder blootgesteld aan bepaalde stoffen.

Het bepalen van specifiek IgE (antistoffen) tegen allergenen draagt bij aan diagnose en therapie/medicatie keuze. Het bloed wordt getest op de aanwezigheid van specifieke IgE antistoffen tegen verschillende allergenen. Op basis van de aanwezige specifieke IgE antistoffen kunnen wij voor 295 allergenen nagaan voor welke u allergenen u allergisch bent. 

De meest voorkomende allergieën zijn:

 • Voedselallergie: De meeste voedingsmiddelen van plantaardige en dierlijke oorsprong bevatten eiwitten. Voedselallergie is een reactie van het afweersysteem op eiwitten in ons voedsel. De eiwitten die een reactie veroorzaken, noemen we allergenen. De meeste allergische reacties ontstaan op koemelk, schaaldieren, schelpdieren, vis, (kippen)ei, noten, pinda, soja, appel en sesamzaad.
 • Contacteczeem: Bij contacteczeem krijgt u eczeem van iets wat de huid irriteert of waarvoor u allergisch bent. U kunt (contact)eczeem krijgen van bijvoorbeeld: water, zeep, afwasmiddel, parfum, make-up, producten voor huid of haar, metaal, chroom, nikkel in sieraden, planten of bloemen, dille, bleekselderij, medicijnen en (zonnebrand)crème.
 • Hooikoorts (stuifmeel/pollen): Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën in Nederland. Bij hooikoorts krijgt u klachten door stuifmeel van sommige grassen, planten of bomen. Een andere naam voor stuifmeel is pollen. De klachten ontstaan als u stuifmeel in uw ogen, neus, mond, keel of luchtpijp krijgt. Hierdoor worden de slijmvliezen dikker en gaan ze meer slijm maken. De klachten verdwijnen vanzelf weer als het stuifmeel uit de lucht verdwenen is.
 • Huisdierenallergie: Bij een allergie voor huisdieren worden de klachten veroorzaakt door een reactie op huidschilfers en veren van dieren. Ook in het speeksel en de urine van dieren bevinden zich allergenen. Door het inademen van de allergenen ontstaan de allergieklachten. De klachten treden vooral op in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen.
 • Huismijtallergie: Bij een allergie voor huisstofmijt (huismijt) worden de klachten veroorzaakt door een reactie op met name de uitwerpselen van de huisstofmijt. Dit zijn witte beestjes die tot de familie van de spinachtigen behoren. Hun afmeting is slechts 0,1 tot 0,6 mm waardoor ze niet of nauwelijks zichtbaar zijn met het blote oog. Huisstofmijten zijn op zich onschadelijk, maar je kunt er allergisch voor zijn. De beestjes voelen zich het meest thuis op donkere en vochtige plaatsen bij een temperatuur van rond de 25°C. Doordat ze zich voeden met huidschilfers van mensen, zijn matrassen, dekbedden en kussens ideale plaatsen voor mijten. Huisstofmijten komen ook voor in kleding, tapijt, stoffering van meubilair en speelgoed (voornamelijk knuffelbeesten). De klachten die horen bij een huisstofmijtallergie zijn met name, tranende/rode ogen, moeite met ademhaling, een verstopte neus en niesbuien.
 • Allergie voor insectengif: Muggen, dazen, horzels en andere insecten die weleens bijten of steken veroorzaken zelden een ernstige allergische reactie. Maar het gif van bijen, wespen en hommels kan wel zeer ernstige allergische reacties geven bij mensen die hiervoor gevoelig zijn. Wanneer een bij, wesp of hommel steekt, wordt er gif in de huid gespoten. Bij mensen die niet allergisch zijn, ontstaat op de steekplaats een rood, jeukend en soms pijnlijk bultje. Dit bultje verdwijnt binnen een paar dagen. Sommige mensen reageren echter uitzonderlijk heftig op een bijensteek of wespensteek en kunnen diverse klachten krijgen die soms zelfs levensbedreigend kunnen zijn.

Klik hier voor de 295 allergenen waarop wordt getest.

Klachten

De meest voorkomende klachten zijn:

 • Traanogen;
 • Niezen;
 • Benauwdheid;
 • Jeukende uitslag op de huid;
 • Eczeem;
 • Maagdarmklachten;
 • Lage bloeddruk;
 • Duizeligheid (en soms flauwvallen)
 • Zwellingen/bultjes.

In sommige gevallen kan men klachten ervaren zoals:

 • Vermoeidheid;
 • Slecht slapen;
 • Concentratieproblemen;
 • Samentrekken baarmoeder;
 • Gedragsveranderingen; 
 • Ontsteking van oog en middenoor.

Heeft u klachten die bij een allergie passen? Dan kunt u met uw huisarts bespreken of medicijnen u kunnen helpen. In het geval van een voedselallergie is altijd een dieet nodig. Een diëtist weet welke voedingsmiddelen goede vervangers zijn en kan adviseren over leven met voedselallergie.

Onze Allergie test 

Om erachter te komen of u een allergie heeft biedt How Are You Diagnostics de Allergieën zelfafnametest aan.

De allergie test die wij bij How Are You Diagnostics aanbieden is dezelfde laboratoriumtest zoals ook door ziekenhuislaboratoria worden uitgevoerd. 

Wij onderscheiden ons door het grootste deel van onze testen via een zelfafnamekit aan te bieden. Dit betekent dat u onze testen op elk postadres kunt laten bezorgen, waarna u zelf de monsterafname voor de gekozen test op ieder moment kunt uitvoeren. U kunt dus net als bij een zelftest/thuistest uw monster thuis afnemen.

Voor sommige allergieën zoals kattenhaar, huisstofmijt en graspollen kunt u ook een zelftest kopen. U moet dan een druppel bloed op een speciaal stripje laten vallen en u krijgt direct de uitslag. 

Bij een zelftest moet u zelf het resultaat interpreteren wat lastig is als u hier niet bevoegd voor bent zoals een arts (klinisch chemicus). Het is betrouwbaarder om de test uit te voeren in een laboratorium met de juiste apparatuur en het resultaat te laten bepalen door een arts (klinisch chemicus). 

Onze zelfafnametest Allergieën geeft u een compleet beeld en inzicht of u allergisch bent tegen de 295 meest voorkomende allergenen.

U kunt ook een soortgelijke IgE antistoffen test bij uw huisarts (of in het ziekenhuis) aanvragen. Deze allergietesten zijn al vaak dubbel zo duur. Tevens moet u een afspraak maken en u moet op afspraak komen om een bloedafname te doen.

Hoe werkt het? 

Onze zelfafnamekits voor thuis zijn speciaal ontwikkeld om eenvoudig zelf een monster te kunnen afnemen, namelijk: middels een prikje in de vinger dient u een aantal druppels bloed te verzamelen in de bloedbuis. 

Via duidelijke instructies wordt u in stappen uitgelegd hoe dit te doen. De monsters worden door u op een veilige manier via de normale post, in de speciaal voor dit doel bijgesloten verpakking opgestuurd. Direct na ontvangst voeren wij de diagnostiek uit. 

Het resultaat van de analyse wordt na interpretatie door de klinisch chemicus binnen 3 werkdagen teruggekoppeld. Deze resultaten kunt u inzien op onze resultatenpagina. Per bepaling krijgt u de door ons gemeten waarde door, of deze waarde hoog, laag of normaal is en aanvullend advies van onze Klinisch Chemicus over hoe de resultaten te interpreteren.  

Inhoud en stappenplan 

Bestelt u bij ons de zelfafnametest? Dan ontvangt u per post de volgende materialen: 

 • Een begeleidende brief en instructies; 
 • Een resultatenkaartje met unieke inlogcode voor ons resultatenportaal; 
 • Een bloedprikset (met vingerprikkers, een gaasje en pleisters); 
 • Een speciaal bloedbuisje voor het bloedmonster; 
 • Een transportzakje en gefrankeerde retourenvelop. 

De retourzending van uw bloedmonster gebeurt in een speciale verpakking voor medische post. Maak daarom altijd gebruik van de bijgeleverde retourenvelop. Deze kunt u gerust in iedere PostNL brievenbus afleveren.

 

Het proces van de zelfafnametest ziet er als volgt uit: 

 1. Lees de brief goed door en bewaar het resultatenkaartje met uw code goed (deze heeft u namelijk nodig om uw resultaat in te kunnen zien); 
 2. Neem uw bloedmonster af volgens de bijgevoegde instructies; 
 3. Verstuur binnen 24 uur het bloedmonster van uw test op naar het laboratorium; 
 4. Onze specialisten analyseren uw bloedmonster; 
 5. Bekijk de resultaten van de test en het uitgebreide rapport via ons resultatenportaal: results.howareyoudiagnostics.com. 

BENT U BENIEUWD NAAR ONZE

ANDERE TESTEN?